Welcome Guest ( Log In | Register )

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Captain Jack Sparrow is MELAYU (pirate legend), pistol originally from Melayu weapon.. (News)

views
     
hack3line
post Dec 25 2010, 11:32 PM, updated 11y ago

New Member
*
Junior Member
29 posts

Joined: Jul 2009
From: MALAYSIA maksudnya Tanah Melayu dalam bahasa latin


senjata silam Melayu dipanggil "Terakol" menjadi popular setelah dipakai oleh Captain Jack Sparrow dalam filem "Pirates of Carribean"

user posted imageuser posted image

Terakol atau Tarkul adalah antara senjata popular dikalangan pelaut,pedagang dan lanun-lanun Melayu.
Tarkul atau Terakol ini pada awalnya menggunakan teknologi kancing roda di mana kemajuan teknologi ini membolehkan ia membakar serbuk bedil secara automatik tanpa memerlukan ‘fius’.Terakol berbentuk seperti pistol dan ia adalah perubahan bentuk dari sebuah lagi senjata silama Melayu bernama Pemuras yang dikecilkan.Terakol digunakan di dalam peperangan Rajah,Datu dan Sultan-sultan di Filipina melawan Sepanyol,juga askar Brunei menentang Rajah Brooke.

Terakol juga digunakan di Patani dan Melaka.Dalam Perang Naning juga senjata ini digunakan.Sekitar tahun 1530,Terakol telah menjadi maju dengan penggunaan teknologi flintlock (kancing batu api) dan sejak itu ia lebih dikenali sebagai pistol di Barat.

*Dalam filem Pirates of Caribbean,Jack Sparrow menggunakan Terakol jenis kancing batu api (flintlock)

Ketua Lanun,Laksamana dan Syahbandar Melayu sering bergaya menyelitkan Terakol ini di pinggang bersama-sama keris mereka.

teknologi "flintlock" yang dicipta oleh dunia barat maka ketika itu bertukarlah namanya dari Terakol atau Tarkul menjadi pistol.
user posted image

...
mengenai Captain Jack Sparrow, dia adalah Melayu.. lagenda lanun melayu "the 19th Malay Regiments of British Royal Navy"

ada dekat 300 dokumen yang berkaitan kisah Captain Jack Sparrow yang berbangsa Melayu ini di dalam simpanan kerajaan penjajah British

~ Captain John Davie (Captain of the Curse Regiment) = Captain Davvy Jones
~ 19th Regiments mutinied against British = Seacrew of Black Pearl mutinied
~ 3 Malay Pirates Hang in Queen Dock London = 3 Pirate hang on Pirate of Carrebean I
~ Curse Regiments merampas kapal Royal Navy = Jack Sparrow merampas kapal Royal Navy

19th Malay Regiments of British Royal Navy yang dianggotai olah 340 orang angkatan bersenjata (340 brothers in armed) pada kurun ke 19 (sometime in 1800) iaitu lama sebelum Francis Light dan Stamford Raffles jejak kaki ke Tanah Melayu lagi...

user posted image
user posted image

19th Regiment of Malay Navy adalah bekas-bekas lanun yang bermaharajalela di Selat Melaka sebelum ini.. atas sebab keberanian mereka dan kebolehan luar biasa yg mereka miliki (ilmu kebal,ilmu batin, boleh hilang2.. boleh menyelam 4,5 jam dan segala ilmu2 pelik).. mereka diberi ampun dari dihukum gantung dan diambil berkerja dengan British Royal Navy - dibawah 19th Regiment yang diketuai oleh mat salleh bernama Captain John Davie (Davvy Jones???).. nak buat cerita konon fiksyen la apsal nama cam dekat2 je ni.. bilangan orang pun sama.. ini hollywood dah kantoi nih!

user posted image

Pada 1813, 19th Regiments ini melancarkan Mutiny (term bg "pemberontakan dan rampasan/pengambilalihan kuasa" didalam military term or crew ship) keatas British India, mengakibatkan kemusnahan harta dan nyawa di kalangan British yang ramai....

user posted image

Mereka telah merampas 12 kapal laut Royal Navy.. dan.. belayar, mereka berpecah ke Britain.. laut arab.. dan Amerika

Selepas itu.. dari tahun 1813 sehingga tahun 1842... saki baki kumpulan 19th Regiment inilah yang bermaharajalela pula di lautan Arab dan Lautan Utara di Britain.. sehinggakan.. terdapat beberape kes amukan lanun melayu di Queen Dock London

user posted image
user posted image

Separuh daripada anggota Curse Regiment ini juga... diambil oleh Napolean Bonaparte berperang melawan British...
user posted image

Sejak itu 19th Regiment juga dikenali sebagai "the Curse Regiments".. bourne to sails at sea in eternity...

"Bourne to Sails at Sea for Eternity" bukan sumpahan... tapi... pilihan...

These Cursed Regiments.. selepas mutinied against British India...diaorang tak boleh balik kampung halaman.. sebab orang kampung, pembesar dan sultan.. akan bunuh atau hukum dorang sebab 'berkerja' dengan penjajah = dalam erti kate lain.. orang kampung akan pandang diaorang macam Pembelot Negara

...
entah hidup lagi ke tidak diaorang ni semua pun tatau la.. tapi memang salah satu dari lipatan sejarah orang Melayu yang amat hitam, kerja dengan penjajah British dan Napolean Bonaparte lawan balik penjajah British... dia tak pernah setia kepada sesiapapun sesuka hati dia je.. sebab tu orang melayu kalau kata perkataan "lanun" adalah juga bermaksud membuat benda sesuka hati dia je tak ikut peraturan.

tiada siapa pun suka "Captain Jack Sparrow"..
raja-raja melayu pun tak suka, british pun tak suka.. memang lanun betul
asyik kena sumpahan orang je dia ni.


official British Royal Marines Commando video..
buat latihan komando semata-mata nak lawan lanun melayu #1 lanun paling jahat di dunia la kononnya shakehead.gif


This post has been edited by hack3line: Dec 26 2010, 12:12 AM
hack3line
post Dec 25 2010, 11:52 PM

New Member
*
Junior Member
29 posts

Joined: Jul 2009
From: MALAYSIA maksudnya Tanah Melayu dalam bahasa latin


QUOTE(PVCpipe @ Dec 25 2010, 11:47 PM)
coz pirates r cool... like piratebay, pirate of carribean,
*
official Royal Marines Commando of British.. buat latihan komando semata-mata nak lawan lanun melayu


penjajah british.. doh.gif

This post has been edited by hack3line: Dec 25 2010, 11:53 PM
hack3line
post Dec 26 2010, 12:43 AM

New Member
*
Junior Member
29 posts

Joined: Jul 2009
From: MALAYSIA maksudnya Tanah Melayu dalam bahasa latin


QUOTE(Fetz @ Dec 26 2010, 12:32 AM)
When I open the thread, I was so hooked that finally here's someone in /k/ with mind deep into the past and trying to tracing identities and entities. Kudos for that. nod.gif  thumbup.gif

However. Sorry to disappoint you.

1)As I read the information given, I couldn't find anything that states Captain Jack Sparrow is MELAYU (pirate legend), as the title claims it to be.
So, failed.
2)The person Jack Sparrow never existed in the past. So, failed.
3)The flintlock technology was not discovered by Malays as you have contrarily stated. So, failed.
4)You mentioned that the Curse Regiments bourne to sails at sea in eternity without debunking the role of Bible prophecies about eternal life and eternal damnation(hell or in other words, eternal separation from God as if the separated ones were never created at the first place).So, failed.

=/

The rest, I can't confirm yet.


*
nama betul captain jack sparrow adalah bukan jack sparrow.. HangPC dah pernah post nama betul dia.. p korek post HangPC yang lama-lama dulu.
dalam cerita tu dia pakai pistol teknologi flintlock.. orang dulu memang hidup lama.. nuh sebagai contoh hidup 995 tahun, kalau tuhan tak panggil ajal mereka maka tak mati la.. zaman dulu mana ada cekedis, coke, McD kentang garam kalori amat tinggi.. ada ke?
hack3line
post Dec 26 2010, 12:47 AM

New Member
*
Junior Member
29 posts

Joined: Jul 2009
From: MALAYSIA maksudnya Tanah Melayu dalam bahasa latin


QUOTE(Fetz @ Dec 26 2010, 12:43 AM)
Give him sometime to do more research. I'd like to see where this so-called Malay-pride thingy going to.
*
wali songo pula adalah cina..

orang Melayu masuk islam sebab pengaruh kuat cina.. bermula masa penjelajahan laksamana Zheng He atau Cheng Ho ketika era dinasti Ming dulu

ini buku dia karangan professor Doktor Slamet Muljana... tapi cerita lebih kepada orang jawa di indonesia, tentang Wali Songo adalah cina
user posted image

This post has been edited by hack3line: Dec 26 2010, 12:48 AM
hack3line
post Dec 26 2010, 01:07 AM

New Member
*
Junior Member
29 posts

Joined: Jul 2009
From: MALAYSIA maksudnya Tanah Melayu dalam bahasa latin


QUOTE(Fetz @ Dec 26 2010, 12:53 AM)
I will only accept to engage your rebuttal points based on the four failed points that I've stated above.
*
internet keyboard warriors.. already answered in the post before

since u like the word failed.
then just assume in your head that i am already fail..
i got nothing to gain or nothing to lose in internet world since internet is just a place to share information.
hack3line
post Dec 26 2010, 11:50 AM

New Member
*
Junior Member
29 posts

Joined: Jul 2009
From: MALAYSIA maksudnya Tanah Melayu dalam bahasa latin


sumber dari University of California pula.

http://www.scribd.com/doc/37136367/The-Black-Pearl-of-Peihoo
user posted image

user posted image

user posted image
hack3line
post Dec 26 2010, 12:40 PM

New Member
*
Junior Member
29 posts

Joined: Jul 2009
From: MALAYSIA maksudnya Tanah Melayu dalam bahasa latin


bangsa Melayu pada asalnya adalah merujuk kepada keturunan diraja Melayu.. boleh baca buku Tambo Minangkabau dan buku Sejarah Melayu karangan asal Tun Sri Lanang.. kemudian setelah orang cina membawa agama islam (laksamana zheng he atau cheng ho berserta wali songo yang juga dari negara cina) bersama dengan kawan-kawan dia dari india (terutamanya dari india dan arab).. maka melayu kemudiannya merujuk kepada mereka yang beragama islam dan mengamalkan adat-istiadat melayu seperti yang diamalkan oleh pihak istana dan keturunan diraja.. lagipun amat banyak perkahwinan campur terutama dengan pelbagai bangsa di dunia ini terutamanya dari asia.. tetapi asasnya masih sama iaitu beragama islam.

tentang "captain jack sparrow".. orang putih panggil dia jack, dia melayu dari keturunan "orang laut" sebab tu pasukan dia british namakan the 19th Malay Regiments of British Royal Navy"

macam seorang lagi pelaut melayu bernama awang.. orang sepanyol panggil dia henry.. dia ni pun orang laut.

orang laut juga dipanggil orang selat.. kebanyakannya kerjanya melanun pada masa silam, ada juga yang menumpahkan kesetiaan kepada raja-raja melayu untuk mengawal perairan dan mereka ada ilmu luar biasa.

...
Suatu ketika dahulu, Orang Laut digelar sebagai Orang Lanun atau Orang Selat kerana sebelum mereka menumpukan kesetiaan terhadap Kerajaan Srivijaya, mereka pada asalnya adalah sekumpulan lanun yang menguasai sekitar perairan Selat Melaka.

Orang Laut memainkan peranan penting dalam pemerintahan Kerajaan Srivijaya, Kesultanan Melaka dan Kesultanan Johor-Riau. Hubungan rapat di antara Orang Laut dengan ketiga-tiga buah keluarga diraja tersebut telah pun terjalin sejak di awal zaman kerajaan Srivijaya lagi.

Orang Laut juga dikenali sebagai golongan yang sangat setia kepada keluarga diraja Srivijaya. Malah selepas kejatuhan Srivijaya pada tahun 1025, Orang Laut masih meneruskan kesetiaan mereka terhadap Parameswara iaitu putera raja Srivijaya (Palembang) yang terakhir.

ada 2 penjaga utama raja-raja melayu pada zaman silam dahulu iaitu terutamanya melayu yang dikenali orang laut atau orang selat, dan satu lagi ialah melayu bugis (sama keturunan dengan Hang Tuah seperti yang diceritakan oleh Tun Sri Lanang).

pistol atau dalam bahasa melayu lama dipanggil terakol atau tarkul dan meriam ni telah lama digunapakai oleh raja-raja melayu.. benda ni pun diceritakan oleh ahli sejarah dari Thailand di dalam cerita Langkasuka

QUOTE(http://www.britannica.com/EBchecked/topic/461867/pistol)
The first pistols were made as early as the 15th century, but their creator is unknown.


macam biasa omputih cuba memadamkan sejarah bangsa melayu dan dikatakannya bermacam-macam benda buruk dengan bangsa melayu tapi akhirnya semua benda ni akan terbongkar jua.

kerajaan Melayu Langkasuka seperti yang diceritakan oleh ahli sejarah Thailand, dah guna "pistol" sejak abad ke 2 masihi lagi!


"pistol" telah digunakan oleh orang Melayu sejak abad ke-2 masihi lagi.. seperti yang diceritakan oleh Langkasuka dari Thailand
ensiklopedia british kata mereka guna paling awal abad ke 15 masihi

pistol atau dalam bahasa melayu lamanya dikenali sebagai Terakul atau Tarkul sudah digunakan oleh orang Melayu sejak abad ke 2 lagi,
british masa si lanun "captain jack sparrow" ni kerja dengan diaorang baru diaorang tahu nak buat pistol pada abad ke 15 masihi
user posted imageuser posted image
hack3line
post Dec 26 2010, 01:15 PM

New Member
*
Junior Member
29 posts

Joined: Jul 2009
From: MALAYSIA maksudnya Tanah Melayu dalam bahasa latin


QUOTE(HITMAN316 @ Dec 26 2010, 12:58 PM)
If pistol aka "Terokol" is really Malay weapon, why Melaka had their butt kicked by Portugal in 1511?
*
kebodohan pemimpin, sultan masa tu, ada cerita rakyat kata masa tu kuat main perempuan pun ada..
juga pengkhianatan dari orang dalam sendiri yang gila kuasa, dan ada dengki.
masa tu tengah perang.. jadi ingat portugal akan tolong la kononnya,
jadi portugal pun bawa masuk punya la banyak besi dan bahan binaan ke dalam melaka,
rupa-rupanya dia p buat kubu dari dalam melaka sendiri.. selesai siap je, portugal panggil angkatan laut dia punya banyak serang melaka, dari dalam sudah siap kubu yang kita tengok sekarang ni A Famosa tu dan saki baki kubu lain yang sudah pecah.

antara rujukan untuk tahu benda ni, ada ditulis di dalam buku yang ditulis oleh isteri kepada Stamford Raffles selepas diaorang balik ke england.. dalam buku tu dia anti betul dengan orang arab.. tatau la pasal apa.
hack3line
post Dec 26 2010, 01:37 PM

New Member
*
Junior Member
29 posts

Joined: Jul 2009
From: MALAYSIA maksudnya Tanah Melayu dalam bahasa latin


QUOTE(jimcocobean @ Dec 26 2010, 01:24 PM)
I think the reason they want to claim Jack Sparrow as Meleis is because Johnny Depp took the role of Jack Sparrow.

Imagine if a fugly ass shyt head dimwitted idiot face dude took the role as Jack Sparrow... I'm sure they tak mau mengaku walaupun it's the truth! LoL
Next story: ip-Man sebenarnya berketurunan Meleis ... and then followed by [inb4] Bruce Lee belajar Silat ... finally comes "Chuck Norris kalah kepada Silat"
*
it is debatable.. laugh.gif

but the story related to it really have in british government database, and also in the american university library.. n now they making alot of money of it from the hollywood film.. must claim royalty i think.. LOL

respect them for know making alot of money while we just bash each others with not making any money at all.. owaii

Bump Topic Add ReplyOptions New Topic
 

Change to:
| Lo-Fi Version
0.0186sec    0.61    6 queries    GZIP Disabled
Time is now: 30th July 2021 - 11:30 AM