Welcome Guest ( Log In | Register )

14 Pages  1 2 3 > » Bottom

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Captain Jack Sparrow is MELAYU (pirate legend), pistol originally from Melayu weapon.. (News)

views
     
hack3line
post Dec 25 2010, 11:32 PM, updated 10y ago

New Member
*
Junior Member
29 posts

Joined: Jul 2009
From: MALAYSIA maksudnya Tanah Melayu dalam bahasa latin


senjata silam Melayu dipanggil "Terakol" menjadi popular setelah dipakai oleh Captain Jack Sparrow dalam filem "Pirates of Carribean"

user posted imageuser posted image

Terakol atau Tarkul adalah antara senjata popular dikalangan pelaut,pedagang dan lanun-lanun Melayu.
Tarkul atau Terakol ini pada awalnya menggunakan teknologi kancing roda di mana kemajuan teknologi ini membolehkan ia membakar serbuk bedil secara automatik tanpa memerlukan ‘fius’.Terakol berbentuk seperti pistol dan ia adalah perubahan bentuk dari sebuah lagi senjata silama Melayu bernama Pemuras yang dikecilkan.Terakol digunakan di dalam peperangan Rajah,Datu dan Sultan-sultan di Filipina melawan Sepanyol,juga askar Brunei menentang Rajah Brooke.

Terakol juga digunakan di Patani dan Melaka.Dalam Perang Naning juga senjata ini digunakan.Sekitar tahun 1530,Terakol telah menjadi maju dengan penggunaan teknologi flintlock (kancing batu api) dan sejak itu ia lebih dikenali sebagai pistol di Barat.

*Dalam filem Pirates of Caribbean,Jack Sparrow menggunakan Terakol jenis kancing batu api (flintlock)

Ketua Lanun,Laksamana dan Syahbandar Melayu sering bergaya menyelitkan Terakol ini di pinggang bersama-sama keris mereka.

teknologi "flintlock" yang dicipta oleh dunia barat maka ketika itu bertukarlah namanya dari Terakol atau Tarkul menjadi pistol.
user posted image

...
mengenai Captain Jack Sparrow, dia adalah Melayu.. lagenda lanun melayu "the 19th Malay Regiments of British Royal Navy"

ada dekat 300 dokumen yang berkaitan kisah Captain Jack Sparrow yang berbangsa Melayu ini di dalam simpanan kerajaan penjajah British

~ Captain John Davie (Captain of the Curse Regiment) = Captain Davvy Jones
~ 19th Regiments mutinied against British = Seacrew of Black Pearl mutinied
~ 3 Malay Pirates Hang in Queen Dock London = 3 Pirate hang on Pirate of Carrebean I
~ Curse Regiments merampas kapal Royal Navy = Jack Sparrow merampas kapal Royal Navy

19th Malay Regiments of British Royal Navy yang dianggotai olah 340 orang angkatan bersenjata (340 brothers in armed) pada kurun ke 19 (sometime in 1800) iaitu lama sebelum Francis Light dan Stamford Raffles jejak kaki ke Tanah Melayu lagi...

user posted image
user posted image

19th Regiment of Malay Navy adalah bekas-bekas lanun yang bermaharajalela di Selat Melaka sebelum ini.. atas sebab keberanian mereka dan kebolehan luar biasa yg mereka miliki (ilmu kebal,ilmu batin, boleh hilang2.. boleh menyelam 4,5 jam dan segala ilmu2 pelik).. mereka diberi ampun dari dihukum gantung dan diambil berkerja dengan British Royal Navy - dibawah 19th Regiment yang diketuai oleh mat salleh bernama Captain John Davie (Davvy Jones???).. nak buat cerita konon fiksyen la apsal nama cam dekat2 je ni.. bilangan orang pun sama.. ini hollywood dah kantoi nih!

user posted image

Pada 1813, 19th Regiments ini melancarkan Mutiny (term bg "pemberontakan dan rampasan/pengambilalihan kuasa" didalam military term or crew ship) keatas British India, mengakibatkan kemusnahan harta dan nyawa di kalangan British yang ramai....

user posted image

Mereka telah merampas 12 kapal laut Royal Navy.. dan.. belayar, mereka berpecah ke Britain.. laut arab.. dan Amerika

Selepas itu.. dari tahun 1813 sehingga tahun 1842... saki baki kumpulan 19th Regiment inilah yang bermaharajalela pula di lautan Arab dan Lautan Utara di Britain.. sehinggakan.. terdapat beberape kes amukan lanun melayu di Queen Dock London

user posted image
user posted image

Separuh daripada anggota Curse Regiment ini juga... diambil oleh Napolean Bonaparte berperang melawan British...
user posted image

Sejak itu 19th Regiment juga dikenali sebagai "the Curse Regiments".. bourne to sails at sea in eternity...

"Bourne to Sails at Sea for Eternity" bukan sumpahan... tapi... pilihan...

These Cursed Regiments.. selepas mutinied against British India...diaorang tak boleh balik kampung halaman.. sebab orang kampung, pembesar dan sultan.. akan bunuh atau hukum dorang sebab 'berkerja' dengan penjajah = dalam erti kate lain.. orang kampung akan pandang diaorang macam Pembelot Negara

...
entah hidup lagi ke tidak diaorang ni semua pun tatau la.. tapi memang salah satu dari lipatan sejarah orang Melayu yang amat hitam, kerja dengan penjajah British dan Napolean Bonaparte lawan balik penjajah British... dia tak pernah setia kepada sesiapapun sesuka hati dia je.. sebab tu orang melayu kalau kata perkataan "lanun" adalah juga bermaksud membuat benda sesuka hati dia je tak ikut peraturan.

tiada siapa pun suka "Captain Jack Sparrow"..
raja-raja melayu pun tak suka, british pun tak suka.. memang lanun betul
asyik kena sumpahan orang je dia ni.


official British Royal Marines Commando video..
buat latihan komando semata-mata nak lawan lanun melayu #1 lanun paling jahat di dunia la kononnya shakehead.gif


This post has been edited by hack3line: Dec 26 2010, 12:12 AM
mekboyz
post Dec 25 2010, 11:33 PM

Casual
***
Junior Member
437 posts

Joined: Apr 2007
From: Petaling Jaya



Bagus! Sangat informatif
zerorating
post Dec 25 2010, 11:34 PM

Sampah Masyarakat
****
Senior Member
615 posts

Joined: Aug 2007
From: Lokap Polis


ohmai..but tl:dr
-hack3line template checker:

1. fancy title - check
2. random quotes from dubious sources - check
3. random highlights with big font red colour - fail
4. pictures which have nothing or little to do with title. - check
5. youtube - check
6. end post glorifying meleis. - check
83.33%, pass, hack line topic
Laine
post Dec 25 2010, 11:36 PM

Casual
***
Junior Member
325 posts

Joined: Oct 2005
From: Kuala Lumpur
sos: http://jiwang.org/sejarah-mitologi/44780-p...nun-melayu.html
robertngo
post Dec 25 2010, 11:37 PM

Look at all my stars!!
*******
Senior Member
4,027 posts

Joined: Oct 2004


hack3line have out do himself again in his fantasy writing, may be have change the stuff he was smoking to stronger stuff?
Polaris
post Dec 25 2010, 11:37 PM

Trust Fund Baby
*******
Senior Member
2,850 posts

Joined: Aug 2006
From: Stellar Nursery
QUOTE(zerorating @ Dec 25 2010, 11:34 PM)
ohmai..but tl:dr
-hack3line template checker:

1. fancy title - check
2. random quotes from dubious sources - check
3. random highlights with big font red colour - fail
4. pictures which have nothing or little to do with title. - check
5. youtube - check
6. end post glorifying meleis. - check
83.33%, pass, hack line topic
*
ffffuuuuuuuuuuuu
maxpudding
post Dec 25 2010, 11:39 PM

New Member
*
Junior Member
49 posts

Joined: Mar 2007
melayu ke arah kuasa besar dunia!!!
xdeathxcorex
post Dec 25 2010, 11:39 PM

Getting Started
**
Junior Member
147 posts

Joined: Mar 2008
From: Between human mountains



gentlemen start your Honda
peakaboo99
post Dec 25 2010, 11:40 PM

Getting Started
**
Junior Member
179 posts

Joined: Jul 2009


kapten jack sparrow ni melayu ke hack?napa nama dia tak macam melayu?
BWV1007
post Dec 25 2010, 11:40 PM

New Member
*
Newbie
3 posts

Joined: May 2010


» Click to show Spoiler - click again to hide... «


black meleis? rclxub.gif
natzakaria
post Dec 25 2010, 11:40 PM

Regular
******
Senior Member
1,021 posts

Joined: Jan 2003
Nice hack3line

matjenin86
post Dec 25 2010, 11:41 PM

Getting Started
**
Junior Member
89 posts

Joined: Jan 2010
From: Graveyard
very informative indeed.
Laine
post Dec 25 2010, 11:41 PM

Casual
***
Junior Member
325 posts

Joined: Oct 2005
From: Kuala Lumpur
put ur sos la dey, copy n paste without sos. vrrrrrrrrooommmmm
StationMonkey
post Dec 25 2010, 11:42 PM

New Member
*
Junior Member
15 posts

Joined: Sep 2009
From: Border of Fantasy


QUOTE(peakaboo99 @ Dec 25 2010, 11:40 PM)
kapten jack sparrow ni melayu ke hack?napa nama dia tak macam melayu?
*
kapten ahmad leman
FormalCat
post Dec 25 2010, 11:42 PM

Getting Started
**
Junior Member
191 posts

Joined: May 2010


thumbup.gif
xdeathxcorex
post Dec 25 2010, 11:42 PM

Getting Started
**
Junior Member
147 posts

Joined: Mar 2008
From: Between human mountains



Malays will dominate
maxpudding
post Dec 25 2010, 11:44 PM

New Member
*
Junior Member
49 posts

Joined: Mar 2007
kapten joe jambul
benblitz
post Dec 25 2010, 11:45 PM

Casual
***
Junior Member
320 posts

Joined: Apr 2009
cool post. can someone make a summary?
mekboyz
post Dec 25 2010, 11:45 PM

Casual
***
Junior Member
437 posts

Joined: Apr 2007
From: Petaling Jaya



Lanun Kalibean dan Maki Mutiara Hitam
hsi3nrhu
post Dec 25 2010, 11:46 PM

New Member
*
Junior Member
43 posts

Joined: Jan 2008


i know melayu very lanun biggrin.gif

14 Pages  1 2 3 > » 
Bump Topic Add ReplyOptions New Topic
 

Switch to:
| Lo-Fi Version
0.0391sec    4.20    5 queries    GZIP Disabled
Time is now: 24th February 2020 - 06:14 PM