Welcome Guest ( Log In | Register )

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Kereta harga between rm50000 di malaysia, Kereta untuk kegunaan sendiri

views
     
dares
post Feb 14 2020, 09:22 AM

Getting Started
**
Junior Member
272 posts

Joined: Jul 2011
Saga atau Persona Exec.

Jangan tertipu dengan benda2 gimmick Perodua mcm ASA ke ape. Sistem ASA Perodua pakai camera je, bukan radar macam kereta2 mahal atau Proton X70 jadi ia xboleh dibandingkan dengan sistem2 tu..... Sistem yg pakai cameras saje amat tergantung kepada keadaan operasi....contohnyer masa hujan ke atau malam gelap xde lampu jalan sistem tu xboleh jalan.

Baik amik keta yg pakai chassis dan fundamentals yg baik terutamanya kalo nak pakai kat highway. Badan Bezza ringan maka ia jimat minyak sikit tapi lebih sesuai diguna untuk town driving. Kalo nak cakap pasal keselasaan dan stabiliti ketika kelajuan lebuhraya, mmg Saga dan Persona jauh lebih baik.

xpayah risau pasal engine Campro. Ini bukan engine baru dan dah lama terbukti tahan lasak. Tgk je ribuan teksi Saga BLM dan Persona yg masih jalan.

Kalo xnak Proton pun sekurang2nya angkat Myvi. Pegilah test drive sendiri.
kdr93
post Feb 14 2020, 10:50 AM

Getting Started
**
Junior Member
102 posts

Joined: Jan 2014


Cadangkan persona, atas alasan stability dan 6 airbag
kevinkit
post Feb 14 2020, 10:59 AM

Getting Started
**
Junior Member
68 posts

Joined: Jun 2010
QUOTE(arza04 @ Feb 13 2020, 08:46 PM)
Test drive Kia Picanto dulu, mesti x nak pilih lain dah kecuali pentingkan keluasan
*
memang setuju rclxms.gif kalau tak kisah keluasan kereta ni mmg WIN
BoomerangCircles
post Feb 14 2020, 11:02 AM

Getting Started
**
Junior Member
129 posts

Joined: Jan 2018
2nd hand bmw.
Hexane
post Feb 15 2020, 09:34 AM

New Member
*
Newbie
26 posts

Joined: Mar 2011


Saga 2019 tp satu je yg aku tak boleh terima - tak ada aircond vent utk kaki. Petrol kt Msia ni tak terasa sgt sbb kita 1L dlm RM2

Contoh. Kereta jalan 1000km sebulan, petrol RM2.10/L

Kereta A - 22km/L = 45.5L = RM95.55
Kereta B - 15km/L = 66.7L = RM140.07

Beza hanya RM50 sebulan. Kalau rasa kos tu besar, then boleh cari yg fuel saving. Tp kalau pentingkan driving experience and handling, better cari yg lain. Kalau harga minyak RM5.00/L mmg akan beza byk la tp sbb negara kita masih murah banding negara yg lain, fuel saving more pd environment, bukan jaga wallet. Tp tu la, atas preference masing2

Kalau open utk second hand, byk gila option utk RM40-50k
Luqaz19 P
post Feb 15 2020, 12:48 PM

New Member
*
Probation
7 posts

Joined: Mar 2019


QUOTE(mpyw @ Feb 13 2020, 05:26 PM)
Proton Saga
Produa Bazza
Produa Myvi
3 years old Honda City/Vios
*
I took 4-year-old City last year for RM46k over the other three. Best decision I’ve made lol
ah_suknat
post Feb 16 2020, 12:19 AM

whoooooooooooooop
*******
Senior Member
4,718 posts

Joined: Jul 2006
From: /k//k/, /k/undasang



QUOTE(dares @ Feb 14 2020, 01:22 AM)
Saga atau Persona Exec.

Jangan tertipu dengan benda2 gimmick Perodua mcm ASA ke ape. Sistem ASA Perodua pakai camera je, bukan radar macam kereta2 mahal atau Proton X70 jadi ia xboleh dibandingkan dengan sistem2 tu..... Sistem yg pakai cameras saje amat tergantung kepada keadaan operasi....contohnyer masa hujan ke atau malam gelap xde lampu jalan sistem tu xboleh jalan.

Baik amik keta yg pakai chassis dan fundamentals yg baik terutamanya kalo nak pakai kat highway. Badan Bezza ringan maka ia jimat minyak sikit tapi lebih sesuai diguna untuk town driving. Kalo nak cakap pasal keselasaan dan stabiliti ketika kelajuan lebuhraya, mmg Saga dan Persona jauh lebih baik.

xpayah risau pasal engine Campro. Ini bukan engine baru dan dah lama terbukti tahan lasak. Tgk je ribuan teksi Saga BLM dan Persona yg masih jalan.

Kalo xnak Proton pun sekurang2nya angkat Myvi. Pegilah test drive sendiri.
*
Agree, semua ASA apa benda tu cuma gimmick, selalu kalau accident tu orang lain yg langgar awak, bukan awak yang langgar orang. Kalau memang tin milo, apa safety tech pun tak ada guna
Captain89
post Feb 16 2020, 12:34 AM

FREAK !!!
******
Senior Member
1,077 posts

Joined: Dec 2017

QUOTE(Preeyaa @ Feb 13 2020, 05:19 PM)
Salam.. Nak tanya sikit.. Saya nak tahu model kereta mana yang terbaik untuk dibeli dalam range rm50000? Saya dapat kerja di paloh, johor.. Tapi saya kena travel 40 minit dari rumah sewa saya ke tempat kerja.. N saya akan balik ke kampung (melaka) 2 minggu sekali.. Kereta mana yang terbaik untuk kegunaan saya? Saya confused sangat
*
Bezza ade bonet besar boleh letak masa balik kampung
Tapi body macam tin milo, kalau compare bezza ngan saga
Bezza better
Captain89
post Feb 16 2020, 12:35 AM

FREAK !!!
******
Senior Member
1,077 posts

Joined: Dec 2017

QUOTE(BoomerangCircles @ Feb 14 2020, 11:02 AM)
2nd hand bmw.
*
Maintenance alone will cost you vomit blood
Unless you prepare extra cash before purchasing
Captain89
post Feb 16 2020, 12:36 AM

FREAK !!!
******
Senior Member
1,077 posts

Joined: Dec 2017

QUOTE(Luqaz19 @ Feb 15 2020, 12:48 PM)
I took 4-year-old City last year for RM46k over the other three. Best decision I’ve made lol
*
You mean a secondhand city? For 46k?
Luqaz19 P
post Feb 16 2020, 11:54 AM

New Member
*
Probation
7 posts

Joined: Mar 2019


QUOTE(Captain89 @ Feb 16 2020, 12:36 AM)
You mean a secondhand city? For 46k?
*
Yes. S Spec with wheels upgraded to 16” for RM46K
zxcv96 P
post Feb 16 2020, 01:58 PM

New Member
*
Probation
12 posts

Joined: Apr 2019
New potong saga thumbsup.gif cheap cheap and new, good looking rear, although front abit old design, good handling and nvh for long journey. 40k oni
maestrox_69
post Feb 17 2020, 09:02 AM

Getting Started
**
Junior Member
93 posts

Joined: Jan 2019
Proton Saga
ter001
post Feb 17 2020, 09:09 AM

New Member
*
Junior Member
23 posts

Joined: Jul 2019
PROTON PERSONA EXECUTIVE CVT
BOLEH PANDU LAJU LAJU
usop8290
post Feb 17 2020, 09:49 AM

Enthusiast
*****
Senior Member
941 posts

Joined: May 2009
From: Bangi & Kuala Terengganu


jika saiz bukan keutamaan boleh cuba kia picanto.

keseronokan pemanduan jelas berbeza berbanding kereta tempatan.


johnsdoes
post Feb 17 2020, 09:56 AM

Getting Started
**
Junior Member
194 posts

Joined: Nov 2014
saga 2020 bro.
or persona
imran
post Feb 17 2020, 10:00 AM

Getting Started
**
Junior Member
281 posts

Joined: Feb 2009

QUOTE(Preeyaa @ Feb 13 2020, 05:19 PM)
Salam.. Nak tanya sikit.. Saya nak tahu model kereta mana yang terbaik untuk dibeli dalam range rm50000? Saya dapat kerja di paloh, johor.. Tapi saya kena travel 40 minit dari rumah sewa saya ke tempat kerja.. N saya akan balik ke kampung (melaka) 2 minggu sekali.. Kereta mana yang terbaik untuk kegunaan saya? Saya confused sangat
*
Proton saga
leon898
post Feb 17 2020, 10:29 AM

On my way
****
Junior Member
547 posts

Joined: Jul 2009


bezza-

Pro: fc ok, masa 80k xpayah menggulupur nak tukar timing belt

Cons: xselesa.


Saga: selesa, handling sedikit lebih baik dari bezza.
Cons: Timing belt, slightly high fc.


sebagai owner proton, aku vote bezza. ramai kedekut masa nak tukar timing belt dan menjahanamkan enjin. haha


THE CLASS OF 13
post Feb 17 2020, 02:08 PM

Getting Started
**
Junior Member
56 posts

Joined: Nov 2009


saga premium at 41k otr is a no brainer choice woi
abubin
post Feb 17 2020, 06:07 PM

Look at all my stars!!
*******
Senior Member
9,338 posts

Joined: Jan 2003



with 50k, why not go for Persona? Much better quality and performance.

3 Pages < 1 2 3 >Top
 

Switch to:
| Lo-Fi Version
0.0432sec    2.03    5 queries    GZIP Disabled
Time is now: 22nd February 2020 - 09:05 AM