Welcome Guest ( Log In | Register )

Forum Announcement

Migration Phase 2 | Migration TEST Mode Active

3 Pages  1 2 3 >Bottom

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Kereta harga between rm50000 di malaysia, Kereta untuk kegunaan sendiri

views
     
TSPreeyaa
post Feb 13 2020, 05:19 PM, updated 3w ago

New Member
*
Newbie
6 posts

Joined: May 2014
Salam.. Nak tanya sikit.. Saya nak tahu model kereta mana yang terbaik untuk dibeli dalam range rm50000? Saya dapat kerja di paloh, johor.. Tapi saya kena travel 40 minit dari rumah sewa saya ke tempat kerja.. N saya akan balik ke kampung (melaka) 2 minggu sekali.. Kereta mana yang terbaik untuk kegunaan saya? Saya confused sangat
mpyw
post Feb 13 2020, 05:26 PM

Look at all my stars!!
*******
Senior Member
3,549 posts

Joined: Feb 2007


Proton Saga
Produa Bazza
Produa Myvi
3 years old Honda City/Vios
TSPreeyaa
post Feb 13 2020, 05:45 PM

New Member
*
Newbie
6 posts

Joined: May 2014
QUOTE(mpyw @ Feb 13 2020, 05:26 PM)
Proton Saga
Produa Bazza
Produa Myvi
3 years old Honda City/Vios
*
Nak 1st hand sahaja.. betwe3n saga, bezza n myvi, mana yang terbaik between these 3?
MD27
post Feb 13 2020, 07:24 PM

New Member
*
Junior Member
29 posts

Joined: Feb 2008
Bezza- Ada bonnet letak barang balik kampung, monthly payment murah cikit. Lebar sama dengan Axia. Safety rating tak silap sama dengan Myvi.

Myvi-Laju cikit sebab body ringan, monthly payment mahal cikit. Senang guna dalam bandar sempit. Lebar lebih daripada Bezza sbb Bezza guna platform Axia.

Maintenance Perodua dua2 sama. Engine pun lebih kurang je. Cuma stroke atau material engine berbeza tak silap.

Kalau ikut pendapat saya, baik ambil Bezza. Duit yang terlebih hujung bulan boleh simpan untuk masa depan, tak pun bagi pada mak ayah.
loki
post Feb 13 2020, 07:27 PM

Regular
******
Senior Member
1,899 posts

Joined: Jan 2003
From: Damansara Damai, PJ



QUOTE(MD27 @ Feb 13 2020, 07:24 PM)
Bezza- Ada bonnet letak barang balik kampung, monthly payment murah cikit. Lebar sama dengan Axia. Safety rating tak silap sama dengan Myvi.

Myvi-Laju cikit sebab body ringan, monthly payment mahal cikit. Senang guna dalam bandar sempit. Lebar lebih daripada Bezza sbb Bezza guna platform Axia.

Maintenance Perodua dua2 sama. Engine pun lebih kurang je. Cuma stroke atau material engine berbeza tak silap.

Kalau ikut pendapat saya, baik ambil Bezza. Duit yang terlebih hujung bulan boleh simpan untuk masa depan, tak pun bagi pada mak ayah.
*
pergi testing baru tau bezza rupanya milo tin kosong... myvi pun sama. testing saga baru tau
RagingBalls
post Feb 13 2020, 07:27 PM

Getting Started
**
Junior Member
214 posts

Joined: May 2019
QUOTE(Preeyaa @ Feb 13 2020, 05:45 PM)
Nak 1st hand sahaja.. betwe3n saga, bezza n myvi, mana yang terbaik between these 3?
*
Personally I would go for saga 2019.
Harold2009
post Feb 13 2020, 07:29 PM

Casual
***
Junior Member
483 posts

Joined: Feb 2009


QUOTE(Preeyaa @ Feb 13 2020, 05:19 PM)
Salam.. Nak tanya sikit.. Saya nak tahu model kereta mana yang terbaik untuk dibeli dalam range rm50000? Saya dapat kerja di paloh, johor.. Tapi saya kena travel 40 minit dari rumah sewa saya ke tempat kerja.. N saya akan balik ke kampung (melaka) 2 minggu sekali.. Kereta mana yang terbaik untuk kegunaan saya? Saya confused sangat
*
Saga 2020 atau Axia E. Lebihan duit labur di ASB
fireballs
post Feb 13 2020, 08:20 PM

10101
*******
Senior Member
3,134 posts

Joined: Mar 2012
50k can buy persona
kopikaukau
post Feb 13 2020, 08:21 PM

Getting Started
**
Junior Member
57 posts

Joined: Dec 2010
From: Johor Lumpur
2nd vios
TSPreeyaa
post Feb 13 2020, 08:35 PM

New Member
*
Newbie
6 posts

Joined: May 2014
QUOTE(MD27 @ Feb 13 2020, 07:24 PM)
Bezza- Ada bonnet letak barang balik kampung, monthly payment murah cikit. Lebar sama dengan Axia. Safety rating tak silap sama dengan Myvi.

Myvi-Laju cikit sebab body ringan, monthly payment mahal cikit. Senang guna dalam bandar sempit. Lebar lebih daripada Bezza sbb Bezza guna platform Axia.

Maintenance Perodua dua2 sama. Engine pun lebih kurang je. Cuma stroke atau material engine berbeza tak silap.

Kalau ikut pendapat saya, baik ambil Bezza. Duit yang terlebih hujung bulan boleh simpan untuk masa depan, tak pun bagi pada mak ayah.
*
Saya dengar bezza unyuk long distance x sesuai.. betul ke?
TSPreeyaa
post Feb 13 2020, 08:35 PM

New Member
*
Newbie
6 posts

Joined: May 2014
QUOTE(loki @ Feb 13 2020, 07:27 PM)
pergi testing baru tau bezza rupanya milo tin kosong... myvi pun sama. testing saga baru tau
*
Myvi and bezza memang x bagus ke?
TSPreeyaa
post Feb 13 2020, 08:37 PM

New Member
*
Newbie
6 posts

Joined: May 2014
QUOTE(fireballs @ Feb 13 2020, 08:20 PM)
50k can buy persona
*
Persona fuel consumption lebih kan??
TSPreeyaa
post Feb 13 2020, 08:39 PM

New Member
*
Newbie
6 posts

Joined: May 2014
QUOTE(kopikaukau @ Feb 13 2020, 08:21 PM)
2nd vios
*
Suka sangat vios model baru daripada model lama.. tapi x mampu nak bagyar banyak sangat.. sad.gif
Stirmling
post Feb 13 2020, 08:43 PM

New Member
*
Junior Member
4 posts

Joined: Aug 2019
Saga for the driving experience, NVH and comfort. Lacks in nice-to-haves gadgets, but imo better instrument panel and just feels nice to drive long distance.

Bezza for the gadgets, tech and nice-to-haves (keyless entry, push-start button, auto lock, power windows). No Reverse cam except 49k advance tho.

Still, if wan spend 50k full, I'd rather pick Myvi 1.5L H, Persona Exec or Iriz Exec/Premium. 1.5L/1.6L engine and B-segment is quite worth I think. And most of three aforementioned have the features that Bezza has except ASA 2.0.
MD27
post Feb 13 2020, 08:45 PM

New Member
*
Junior Member
29 posts

Joined: Feb 2008
QUOTE(loki @ Feb 13 2020, 07:27 PM)
pergi testing baru tau bezza rupanya milo tin kosong... myvi pun sama. testing saga baru tau
*
Memang betul. Saya dah buka door trim dan roof liner Proton and Perodua. Sound proof Myvi atau Bezza kurang berbanding Proton. Carpet soundproof Proton lagi tebal. Tetapi tahap ANCAP lebih kurang sama. Kecuali model Proton X70 dan X50, model Proton yang lain tidak pasti masa depan dengan pengurusan baru Geely. Tidak tahu masa depan engine CamPro atau engine Petronas. Mungkin Proton akan lebih mengunakan engine Geely pada masa hadapan. Untuk menjamin masa depan ketika resale pada used car, lebih baik ambil engine Perodua yang menggunakan teknologi Toyota.
arza04
post Feb 13 2020, 08:46 PM

Getting Started
**
Junior Member
235 posts

Joined: Nov 2013
Test drive Kia Picanto dulu, mesti x nak pilih lain dah kecuali pentingkan keluasan
MD27
post Feb 13 2020, 09:05 PM

New Member
*
Junior Member
29 posts

Joined: Feb 2008
QUOTE(Preeyaa @ Feb 13 2020, 08:35 PM)
Saya dengar bezza unyuk long distance x sesuai.. betul ke?
*
Tidak sesuai dari segi apa? Keselesaan ke? Kalau bawa laju lebih daripada AES memang tidak sesuai. Tetapi ketika menempuh jem atau dalam bandar sesuai terutama jem balik kampung pada hujung minggu.

Sebenarnya keselesaan bergantung kepada duit yang dilaburkan pada pembelian kereta. Lagi mahal harga kereta, kebiasaanya lagi selesa dan sesuai untuk perjalanan jarak jauh seperti Toyota Camry atau Honda Accord atau Proton X70.

bobowyc
post Feb 13 2020, 09:59 PM

You are who you are.
*****
Senior Member
945 posts

Joined: Apr 2013
From: Petaling Jaya


I'd say Saga. Cheapest among the 3 choices of bezza, myvi and saga. And i think with 50k u can buy the premium version and have 10k extra. lol.
littlefire
post Feb 13 2020, 11:23 PM

Getting Started
**
Junior Member
274 posts

Joined: Jun 2009
From: Penang


Long term pakai, kereta perodua kerana engine toyota/daihatsu spare part boleh cari half-cut.

Proton sekarang nak clear campro engine untuk masuk engine sendiri, so pakai lama takut spare part discontinue sama macam Proton Wira sekarang sudah tak de original spare part from Proton. Campro pun kita je yang pakai, so half-cut/2nd hand pun susah cari. So biasa barang rosak kena je beli spare part baru.. faham-faham laa harga barang baru..

Lagi Perodua top advance range ada ASA 2.0. Ini yang safety feature paling top in market, even BMW & Merc pun tak de standart ni safety feature kat model kereta yang harga berkali ganda. Nyawa hanya satu je, safety spec ASA 2.0 ni boleh selamatkan nyawa dan kurangkan accident. Proton pun kena beli X70 top range over 100k baru ada safety feature ni. icon_idea.gif

This post has been edited by littlefire: Feb 13 2020, 11:26 PM
fireballs
post Feb 14 2020, 07:20 AM

10101
*******
Senior Member
3,134 posts

Joined: Mar 2012
QUOTE(Preeyaa @ Feb 13 2020, 08:37 PM)
Persona fuel consumption lebih kan??
*
Tapi lebih selamat, selesa. Esp for long distance.

3 Pages  1 2 3 >Top
 

Switch to:
| Lo-Fi Version
0.0622sec    1.14    5 queries    GZIP Disabled
Time is now: 29th February 2020 - 03:37 AM