Welcome Guest ( Log In | Register )

Bump Topic Topic Closed RSS Feed

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Answer to zakir naik n chinese issue

views
     
bee88
post Aug 15 2019, 07:32 AM

Getting Started
**
Junior Member
91 posts

Joined: Apr 2011
QUOTE(amanu @ Aug 15 2019, 03:43 AM)
BAGAIMANA ANDA TERTIPU DENGAN MALAYSIAKINI

Hari ini ramai melompat berkongsi artikel yang sama daripada Mkini mengenai kenyataan Zakir Naik mahu menghalau orang Cina.

Dr Zakir Naik bukan maksum dari kesilapan, tapi saya rasa ramai orang x menilai dengan adil. Biar saya jelaskan.

1) Kalau hanya ambil quote

"before me, the Chinese were the guests. If you want the new guest to go first, ask the old guest to go back."

Sudah tentu kenyataan ini berbaur hasutan dan rasis. Tapi manalah adil untuk menilai ucapan hanya dengan satu ayat yang tiada konteks?

Sebab itu kita dapat faham konteks, sebelum beliau sebut tentang itu, pada awal ucapan sebenarnya beliau sedang menerangkan tentang sejarah Malaysia.

"(historically,) the majority (of Malaysians) almost all were non-Muslims and almost all became Muslims MashaAllah."

Masih lagi bercakap tentang sejarah, beliau menyambung:

"Later on, there are people coming afterwards."

"Malaysia, (which) became fully Muslim, then you have the Chinese come in, the Indians come in... They are our new guests."

Saya nak highlight macam mana beliau gunakan terma "tetamu". Bagi saya itu pun dah tunjukkan niat beliau baik. Ada banyak sahaja cara untuk menggambarkan imigran, tapi beliau sebut "tetamu"; orang yang dialu-alukan.

2) Kemudian dia selit pasal kes dia. Bagaimana orang pun panggil dia tetamu;

"Somebody called me a guest (like the chinese). Before me, the chinese were the guest."

"They (the chinese) arent born here (seperti beliau). Most of them. Maybe the new generation, yes."

Jelas dia bukan mudah2 nak halau semua cina. Kalau tak, dia takkan mengaku ada generasi baru yang memang warganegara.

"So if you want the new guest (merujuk pada beliau, yang dah ada taraf penduduk tetap) to go first, ask the old guest to go back."

Statement ni dia nak buat analogi, kenapa orang Hindu ekstremis nak halau dia sedangkan dia pun tetamu seperti Cina?

Ya, kita boleh baca statement tu dengan nada menghalau, atau nada nak buat perumpamaan, your choice.

3) Ramai orang kata Zakir Naik melampau, orang Cina juga adalah keluarga kita juga!

Jelas anda tak dengar sampai habis,

"If you want the guest to go back, and those guests (Chinese, or himself) are bringing peace in the community, they are benefit for the family (Malaysia)."

Bagi saya, jelaslah beliau bukannya suruh kita halau Cina pun. Tak nampak apa motif beliau nak halau, tapi masih gelar mereka tetamu, dan bawa manfaat bagi "keluarga".

Permainan Malaysiakini jelas hanya nak petik ayat kontroversi untuk timbulkan perpecahan.

Malaysiakini ada pilihan untuk petik macam-macam kenyataan Dr Zakir Naik, tetapi mereka faham orang tak akan melompat kalau ianya bukan satu statement yang menyentuh perkauman. Dan mereka faham rakyat Malaysia ni mudah tertipu.

Hatta pak menteri pun boleh terpedaya sampai cepat mengkritik. Begitu licik hasutan MKini.

Berhati-hati dengan fitnah akhir zaman. Bila MKini buat artikel, double and triple check sebelum percaya.

Kita semua dah lali dah dengan berapa kali MKini putar belit kenyataan demi nak timbulkan kontroversi, meramaikan pembacanya. Tak payahlah percaya lagi media kaki putar.

Nabi SAW dah beri amaran pada kita:

“Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh dengan tipuan. Pada waktu itu si pendusta dikatakan benar dan orang yang benar dikatakan dusta..." HR Ibnu Majah

Semoga Allah menyelamatkan kita daripada fitnah.
*
This is childish argument. There is no misquoted here from the transcript.

I do understand he wanted to say The religion came in peaceful manner and not through invasion and force. But....

First, historically he is already wrong. How can he be sure 100% of ppl embrace the religion before the other races came. Spinning historical facts and wanna write a new whole chapter of history when he didn’t even a historian.

Second, he is unwanted guest as tdm has already said. Other races are not unwanted “guest” (according to his definition of guest ) and he forgot these “guests” are citizens

So, when he’s being chased out, he use this kiddo argument, “ he’s also guest, wana kick me then kick them first”

At first I have some respect towards him as a preacher but what he said now totally changed my opinion about him. So yeah, maybe it’s time to go.
bee88
post Aug 15 2019, 08:05 AM

Getting Started
**
Junior Member
91 posts

Joined: Apr 2011
QUOTE(Srbn @ Aug 15 2019, 08:02 AM)
Mana orang asli?
*
No resistance from this group so he don’t care and don’t need to mention. He doesn’t feel this group is a threat to chase him out.
bee88
post Aug 15 2019, 08:37 AM

Getting Started
**
Junior Member
91 posts

Joined: Apr 2011
QUOTE(Matgolf @ Aug 15 2019, 08:32 AM)
Who said he is unwanted guest, he is our guest here. He lectured islamic in UUM, or perhaps other institution also. He is also a revered guest in Kelantan recently, paham/tak faham is different setori.
*
Very sarcastic indeed....😂😂😂

Topic ClosedOptions
 

Switch to:
| Lo-Fi Version
0.0461sec    4.77    7 queries    GZIP Disabled
Time is now: 17th October 2019 - 09:43 PM