Welcome Guest ( Log In | Register )

Bump Topic Topic Closed RSS Feed
17 Pages < 1 2 3 4 5 > » Bottom

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Answer to zakir naik n chinese issue

views
     
amanu
post Aug 15 2019, 03:43 AM

New Member
*
Junior Member
43 posts

Joined: May 2019

BAGAIMANA ANDA TERTIPU DENGAN MALAYSIAKINI

Hari ini ramai melompat berkongsi artikel yang sama daripada Mkini mengenai kenyataan Zakir Naik mahu menghalau orang Cina.

Dr Zakir Naik bukan maksum dari kesilapan, tapi saya rasa ramai orang x menilai dengan adil. Biar saya jelaskan.

1) Kalau hanya ambil quote

"before me, the Chinese were the guests. If you want the new guest to go first, ask the old guest to go back."

Sudah tentu kenyataan ini berbaur hasutan dan rasis. Tapi manalah adil untuk menilai ucapan hanya dengan satu ayat yang tiada konteks?

Sebab itu kita dapat faham konteks, sebelum beliau sebut tentang itu, pada awal ucapan sebenarnya beliau sedang menerangkan tentang sejarah Malaysia.

"(historically,) the majority (of Malaysians) almost all were non-Muslims and almost all became Muslims MashaAllah."

Masih lagi bercakap tentang sejarah, beliau menyambung:

"Later on, there are people coming afterwards."

"Malaysia, (which) became fully Muslim, then you have the Chinese come in, the Indians come in... They are our new guests."

Saya nak highlight macam mana beliau gunakan terma "tetamu". Bagi saya itu pun dah tunjukkan niat beliau baik. Ada banyak sahaja cara untuk menggambarkan imigran, tapi beliau sebut "tetamu"; orang yang dialu-alukan.

2) Kemudian dia selit pasal kes dia. Bagaimana orang pun panggil dia tetamu;

"Somebody called me a guest (like the chinese). Before me, the chinese were the guest."

"They (the chinese) arent born here (seperti beliau). Most of them. Maybe the new generation, yes."

Jelas dia bukan mudah2 nak halau semua cina. Kalau tak, dia takkan mengaku ada generasi baru yang memang warganegara.

"So if you want the new guest (merujuk pada beliau, yang dah ada taraf penduduk tetap) to go first, ask the old guest to go back."

Statement ni dia nak buat analogi, kenapa orang Hindu ekstremis nak halau dia sedangkan dia pun tetamu seperti Cina?

Ya, kita boleh baca statement tu dengan nada menghalau, atau nada nak buat perumpamaan, your choice.

3) Ramai orang kata Zakir Naik melampau, orang Cina juga adalah keluarga kita juga!

Jelas anda tak dengar sampai habis,

"If you want the guest to go back, and those guests (Chinese, or himself) are bringing peace in the community, they are benefit for the family (Malaysia)."

Bagi saya, jelaslah beliau bukannya suruh kita halau Cina pun. Tak nampak apa motif beliau nak halau, tapi masih gelar mereka tetamu, dan bawa manfaat bagi "keluarga".

Permainan Malaysiakini jelas hanya nak petik ayat kontroversi untuk timbulkan perpecahan.

Malaysiakini ada pilihan untuk petik macam-macam kenyataan Dr Zakir Naik, tetapi mereka faham orang tak akan melompat kalau ianya bukan satu statement yang menyentuh perkauman. Dan mereka faham rakyat Malaysia ni mudah tertipu.

Hatta pak menteri pun boleh terpedaya sampai cepat mengkritik. Begitu licik hasutan MKini.

Berhati-hati dengan fitnah akhir zaman. Bila MKini buat artikel, double and triple check sebelum percaya.

Kita semua dah lali dah dengan berapa kali MKini putar belit kenyataan demi nak timbulkan kontroversi, meramaikan pembacanya. Tak payahlah percaya lagi media kaki putar.

Nabi SAW dah beri amaran pada kita:

“Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh dengan tipuan. Pada waktu itu si pendusta dikatakan benar dan orang yang benar dikatakan dusta..." HR Ibnu Majah

Semoga Allah menyelamatkan kita daripada fitnah.
peters
post Aug 15 2019, 03:47 AM

New Member
*
Junior Member
21 posts

Joined: Jul 2010

Plotekkk
RootOfJesse
post Aug 15 2019, 04:42 AM

Getting Started
**
Junior Member
147 posts

Joined: May 2007


QUOTE(amanu @ Aug 15 2019, 03:43 AM)
BAGAIMANA ANDA TERTIPU DENGAN MALAYSIAKINI

Hari ini ramai melompat berkongsi artikel yang sama daripada Mkini mengenai kenyataan Zakir Naik mahu menghalau orang Cina.

Dr Zakir Naik bukan maksum dari kesilapan, tapi saya rasa ramai orang x menilai dengan adil. Biar saya jelaskan.

1) Kalau hanya ambil quote

"before me, the Chinese were the guests. If you want the new guest to go first, ask the old guest to go back."

Sudah tentu kenyataan ini berbaur hasutan dan rasis. Tapi manalah adil untuk menilai ucapan hanya dengan satu ayat yang tiada konteks?

Sebab itu kita dapat faham konteks, sebelum beliau sebut tentang itu, pada awal ucapan sebenarnya beliau sedang menerangkan tentang sejarah Malaysia.

"(historically,) the majority (of Malaysians) almost all were non-Muslims and almost all became Muslims MashaAllah."

Masih lagi bercakap tentang sejarah, beliau menyambung:

"Later on, there are people coming afterwards."

"Malaysia, (which) became fully Muslim, then you have the Chinese come in, the Indians come in... They are our new guests."

Saya nak highlight macam mana beliau gunakan terma "tetamu". Bagi saya itu pun dah tunjukkan niat beliau baik. Ada banyak sahaja cara untuk menggambarkan imigran, tapi beliau sebut "tetamu"; orang yang dialu-alukan.

2) Kemudian dia selit pasal kes dia. Bagaimana orang pun panggil dia tetamu;

"Somebody called me a guest (like the chinese). Before me, the chinese were the guest."

"They (the chinese) arent born here (seperti beliau). Most of them. Maybe the new generation, yes."

Jelas dia bukan mudah2 nak halau semua cina. Kalau tak, dia takkan mengaku ada generasi baru yang memang warganegara.

"So if you want the new guest (merujuk pada beliau, yang dah ada taraf penduduk tetap) to go first, ask the old guest to go back."

Statement ni dia nak buat analogi, kenapa orang Hindu ekstremis nak halau dia sedangkan dia pun tetamu seperti Cina?

Ya, kita boleh baca statement tu dengan nada menghalau, atau nada nak buat perumpamaan, your choice.

3) Ramai orang kata Zakir Naik melampau, orang Cina juga adalah keluarga kita juga!

Jelas anda tak dengar sampai habis,

"If you want the guest to go back, and those guests (Chinese, or himself) are bringing peace in the community, they are benefit for the family (Malaysia)."

Bagi saya, jelaslah beliau bukannya suruh kita halau Cina pun. Tak nampak apa motif beliau nak halau, tapi masih gelar mereka tetamu, dan bawa manfaat bagi "keluarga".

Permainan Malaysiakini jelas hanya nak petik ayat kontroversi untuk timbulkan perpecahan.

Malaysiakini ada pilihan untuk petik macam-macam kenyataan Dr Zakir Naik, tetapi mereka faham orang tak akan melompat kalau ianya bukan satu statement yang menyentuh perkauman. Dan mereka faham rakyat Malaysia ni mudah tertipu.

Hatta pak menteri pun boleh terpedaya sampai cepat mengkritik. Begitu licik hasutan MKini.

Berhati-hati dengan fitnah akhir zaman. Bila MKini buat artikel, double and triple check sebelum percaya.

Kita semua dah lali dah dengan berapa kali MKini putar belit kenyataan demi nak timbulkan kontroversi, meramaikan pembacanya. Tak payahlah percaya lagi media kaki putar.

Nabi SAW dah beri amaran pada kita:

“Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh dengan tipuan. Pada waktu itu si pendusta dikatakan benar dan orang yang benar dikatakan dusta..." HR Ibnu Majah

Semoga Allah menyelamatkan kita daripada fitnah.
*
#donebackup

Preacher realised mistake in the first sentence, tried to backup himself in the second sentence by saying he/race brings peace, however damage is done.

This post has been edited by RootOfJesse: Aug 15 2019, 05:03 AM
lucifer_666
post Aug 15 2019, 05:26 AM

Getting Started
**
Junior Member
185 posts

Joined: Oct 2008


QUOTE(victorboy @ Aug 15 2019, 02:48 AM)
bang, tanya dia kenapa tarik bangsa lain ke dalam air terjun, dalam dialog dia? sampai Masya allah dan full stop kan bagus?  dry.gif
*
This.

And he's ignorant of the nation's history, as well as choose to dictate the politics of the nation, though he himself is an outsider.
Matgolf
post Aug 15 2019, 05:36 AM

New Member
*
Junior Member
5 posts

Joined: Apr 2019
QUOTE(gogo2 @ Aug 15 2019, 12:57 AM)
I hope Zakir Naik and supporter burn in hell for being racist.
*
But the hell is difnetely for you people, ours we be judged by god.
khelben
post Aug 15 2019, 06:00 AM

I love my mum & dad
*******
Senior Member
5,919 posts

Joined: Jan 2003
From: Suldanessellar



It's still the same thing lol. Where got such thing as "old guests" anymore?

Bodo mia Naik laugh.gif
Spectreoutreach
post Aug 15 2019, 06:17 AM

Enthusiast
*****
Senior Member
762 posts

Joined: Jan 2008


Unbelievable rather side with outsider with barely zero knowledge of our history
desmond2020
post Aug 15 2019, 06:52 AM

Getting Started
**
Junior Member
284 posts

Joined: Jun 2005


Orang english tetamu?


Lmao bodo, that is your overlord


Kesian cari maruah macam ni
Phoenix_KL
post Aug 15 2019, 06:57 AM

New Member
*
Newbie
15 posts

Joined: Sep 2017
not yet run to australia? ok don't say i never warn you.
poooky
post Aug 15 2019, 07:02 AM

Getting Started
**
Junior Member
190 posts

Joined: Sep 2011
Classic tactic. When u r in d light to play r&r card to shift d attention onto others.

Looks like he is quick learner.
Rubypoyo
post Aug 15 2019, 07:03 AM

Casual
***
Junior Member
316 posts

Joined: Jul 2011
ok now can sue malaysiakini for hundreds thousand. good free money
shirroe
post Aug 15 2019, 07:07 AM

New Member
*
Junior Member
30 posts

Joined: Jun 2008
Do you gays know that this Zakir Naik maybe the coming mesiah? Doomsday is coming...you should stand behind him
99FoxDemon
post Aug 15 2019, 07:08 AM

New Member
*
Junior Member
23 posts

Joined: Mar 2006
From: East Coast of Cuba.


QUOTE(Spectreoutreach @ Aug 15 2019, 06:17 AM)
Unbelievable rather side with outsider with barely zero knowledge of our history
*
pifft.. some who admit they are local also don even know how to speak local language. need translation summore. more worse only accept history that give favor to them and call the rest is bullshit.

This post has been edited by 99FoxDemon: Aug 15 2019, 07:19 AM
ranul
post Aug 15 2019, 07:11 AM

Casual
***
Junior Member
477 posts

Joined: Dec 2007


The more you try to justify, the more you look pathetic.
You know this 'tetamu' is wrong but you protek him just because saudara; and sacrificing ur fellow countrymen who has built this nation for decades.
ranul
post Aug 15 2019, 07:14 AM

Casual
***
Junior Member
477 posts

Joined: Dec 2007


QUOTE(tsunade @ Aug 15 2019, 01:37 AM)
shit stirrer. now he is trying to destroy Malaysia. and so many bodoh plotex-plotex this orang luar
*
Sebab otak kat dubur
ranul
post Aug 15 2019, 07:15 AM

Casual
***
Junior Member
477 posts

Joined: Dec 2007


QUOTE(Matgolf @ Aug 15 2019, 05:36 AM)
But the hell is difnetely for you people, ours we be judged by god.
*
Hahahaha.

Look who just came back from hell
smallbug
post Aug 15 2019, 07:18 AM

Enthusiast
*****
Senior Member
801 posts

Joined: Nov 2005


QUOTE(shirroe @ Aug 15 2019, 07:07 AM)
Do you gays know that this Zakir Naik maybe the coming mesiah? Doomsday is coming...you should stand behind him
*

UnknownH
post Aug 15 2019, 07:21 AM

Enthusiast
******
Senior Member
1,059 posts

Joined: Mar 2009
From: ME TO YOU



QUOTE(amanu @ Aug 15 2019, 03:43 AM)
BAGAIMANA ANDA TERTIPU DENGAN MALAYSIAKINI

Hari ini ramai melompat berkongsi artikel yang sama daripada Mkini mengenai kenyataan Zakir Naik mahu menghalau orang Cina.

Dr Zakir Naik bukan maksum dari kesilapan, tapi saya rasa ramai orang x menilai dengan adil. Biar saya jelaskan.

1) Kalau hanya ambil quote

"before me, the Chinese were the guests. If you want the new guest to go first, ask the old guest to go back."

Sudah tentu kenyataan ini berbaur hasutan dan rasis. Tapi manalah adil untuk menilai ucapan hanya dengan satu ayat yang tiada konteks?

Sebab itu kita dapat faham konteks, sebelum beliau sebut tentang itu, pada awal ucapan sebenarnya beliau sedang menerangkan tentang sejarah Malaysia.

"(historically,) the majority (of Malaysians) almost all were non-Muslims and almost all became Muslims MashaAllah."

Masih lagi bercakap tentang sejarah, beliau menyambung:

"Later on, there are people coming afterwards."

"Malaysia, (which) became fully Muslim, then you have the Chinese come in, the Indians come in... They are our new guests."

Saya nak highlight macam mana beliau gunakan terma "tetamu". Bagi saya itu pun dah tunjukkan niat beliau baik. Ada banyak sahaja cara untuk menggambarkan imigran, tapi beliau sebut "tetamu"; orang yang dialu-alukan.

2) Kemudian dia selit pasal kes dia. Bagaimana orang pun panggil dia tetamu;

"Somebody called me a guest (like the chinese). Before me, the chinese were the guest."

"They (the chinese) arent born here (seperti beliau). Most of them. Maybe the new generation, yes."

Jelas dia bukan mudah2 nak halau semua cina. Kalau tak, dia takkan mengaku ada generasi baru yang memang warganegara.

"So if you want the new guest (merujuk pada beliau, yang dah ada taraf penduduk tetap) to go first, ask the old guest to go back."

Statement ni dia nak buat analogi, kenapa orang Hindu ekstremis nak halau dia sedangkan dia pun tetamu seperti Cina?

Ya, kita boleh baca statement tu dengan nada menghalau, atau nada nak buat perumpamaan, your choice.

3) Ramai orang kata Zakir Naik melampau, orang Cina juga adalah keluarga kita juga!

Jelas anda tak dengar sampai habis,

"If you want the guest to go back, and those guests (Chinese, or himself) are bringing peace in the community, they are benefit for the family (Malaysia)."

Bagi saya, jelaslah beliau bukannya suruh kita halau Cina pun. Tak nampak apa motif beliau nak halau, tapi masih gelar mereka tetamu, dan bawa manfaat bagi "keluarga".

Permainan Malaysiakini jelas hanya nak petik ayat kontroversi untuk timbulkan perpecahan.

Malaysiakini ada pilihan untuk petik macam-macam kenyataan Dr Zakir Naik, tetapi mereka faham orang tak akan melompat kalau ianya bukan satu statement yang menyentuh perkauman. Dan mereka faham rakyat Malaysia ni mudah tertipu.

Hatta pak menteri pun boleh terpedaya sampai cepat mengkritik. Begitu licik hasutan MKini.

Berhati-hati dengan fitnah akhir zaman. Bila MKini buat artikel, double and triple check sebelum percaya.

Kita semua dah lali dah dengan berapa kali MKini putar belit kenyataan demi nak timbulkan kontroversi, meramaikan pembacanya. Tak payahlah percaya lagi media kaki putar.

Nabi SAW dah beri amaran pada kita:

“Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh dengan tipuan. Pada waktu itu si pendusta dikatakan benar dan orang yang benar dikatakan dusta..." HR Ibnu Majah

Semoga Allah menyelamatkan kita daripada fitnah.
*
Lol he already crossed the line when he said most chinese weren't born here <--- Doesn't need lengthy explanation this one laugh.gif

And the fact that he kept calling them tetamu like this is pre-malaysia is just astonishing stuff.

Look. Maybe this writer thought he was speaking higher level speech that one must possesses certain amount of intelligence to decrypt these intellectual stuff AND hypothetically let's say it is, well let me break it to you. Not everyone born the same. Some may interpret it the other way.
If I were a smart ass, I would keep things simple in public and would keep meddling words and playing smart within the circle of smart asses.
Spectreoutreach
post Aug 15 2019, 07:29 AM

Enthusiast
*****
Senior Member
762 posts

Joined: Jan 2008


QUOTE(99FoxDemon @ Aug 15 2019, 07:08 AM)
pifft.. some who admit they are local also don even know how to speak local language. need translation summore. more worse only accept history that give favor to them and call the rest is bullshit.
*


bee88
post Aug 15 2019, 07:32 AM

Getting Started
**
Junior Member
90 posts

Joined: Apr 2011
QUOTE(amanu @ Aug 15 2019, 03:43 AM)
BAGAIMANA ANDA TERTIPU DENGAN MALAYSIAKINI

Hari ini ramai melompat berkongsi artikel yang sama daripada Mkini mengenai kenyataan Zakir Naik mahu menghalau orang Cina.

Dr Zakir Naik bukan maksum dari kesilapan, tapi saya rasa ramai orang x menilai dengan adil. Biar saya jelaskan.

1) Kalau hanya ambil quote

"before me, the Chinese were the guests. If you want the new guest to go first, ask the old guest to go back."

Sudah tentu kenyataan ini berbaur hasutan dan rasis. Tapi manalah adil untuk menilai ucapan hanya dengan satu ayat yang tiada konteks?

Sebab itu kita dapat faham konteks, sebelum beliau sebut tentang itu, pada awal ucapan sebenarnya beliau sedang menerangkan tentang sejarah Malaysia.

"(historically,) the majority (of Malaysians) almost all were non-Muslims and almost all became Muslims MashaAllah."

Masih lagi bercakap tentang sejarah, beliau menyambung:

"Later on, there are people coming afterwards."

"Malaysia, (which) became fully Muslim, then you have the Chinese come in, the Indians come in... They are our new guests."

Saya nak highlight macam mana beliau gunakan terma "tetamu". Bagi saya itu pun dah tunjukkan niat beliau baik. Ada banyak sahaja cara untuk menggambarkan imigran, tapi beliau sebut "tetamu"; orang yang dialu-alukan.

2) Kemudian dia selit pasal kes dia. Bagaimana orang pun panggil dia tetamu;

"Somebody called me a guest (like the chinese). Before me, the chinese were the guest."

"They (the chinese) arent born here (seperti beliau). Most of them. Maybe the new generation, yes."

Jelas dia bukan mudah2 nak halau semua cina. Kalau tak, dia takkan mengaku ada generasi baru yang memang warganegara.

"So if you want the new guest (merujuk pada beliau, yang dah ada taraf penduduk tetap) to go first, ask the old guest to go back."

Statement ni dia nak buat analogi, kenapa orang Hindu ekstremis nak halau dia sedangkan dia pun tetamu seperti Cina?

Ya, kita boleh baca statement tu dengan nada menghalau, atau nada nak buat perumpamaan, your choice.

3) Ramai orang kata Zakir Naik melampau, orang Cina juga adalah keluarga kita juga!

Jelas anda tak dengar sampai habis,

"If you want the guest to go back, and those guests (Chinese, or himself) are bringing peace in the community, they are benefit for the family (Malaysia)."

Bagi saya, jelaslah beliau bukannya suruh kita halau Cina pun. Tak nampak apa motif beliau nak halau, tapi masih gelar mereka tetamu, dan bawa manfaat bagi "keluarga".

Permainan Malaysiakini jelas hanya nak petik ayat kontroversi untuk timbulkan perpecahan.

Malaysiakini ada pilihan untuk petik macam-macam kenyataan Dr Zakir Naik, tetapi mereka faham orang tak akan melompat kalau ianya bukan satu statement yang menyentuh perkauman. Dan mereka faham rakyat Malaysia ni mudah tertipu.

Hatta pak menteri pun boleh terpedaya sampai cepat mengkritik. Begitu licik hasutan MKini.

Berhati-hati dengan fitnah akhir zaman. Bila MKini buat artikel, double and triple check sebelum percaya.

Kita semua dah lali dah dengan berapa kali MKini putar belit kenyataan demi nak timbulkan kontroversi, meramaikan pembacanya. Tak payahlah percaya lagi media kaki putar.

Nabi SAW dah beri amaran pada kita:

“Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh dengan tipuan. Pada waktu itu si pendusta dikatakan benar dan orang yang benar dikatakan dusta..." HR Ibnu Majah

Semoga Allah menyelamatkan kita daripada fitnah.
*
This is childish argument. There is no misquoted here from the transcript.

I do understand he wanted to say The religion came in peaceful manner and not through invasion and force. But....

First, historically he is already wrong. How can he be sure 100% of ppl embrace the religion before the other races came. Spinning historical facts and wanna write a new whole chapter of history when he didn’t even a historian.

Second, he is unwanted guest as tdm has already said. Other races are not unwanted “guest” (according to his definition of guest ) and he forgot these “guests” are citizens

So, when he’s being chased out, he use this kiddo argument, “ he’s also guest, wana kick me then kick them first”

At first I have some respect towards him as a preacher but what he said now totally changed my opinion about him. So yeah, maybe it’s time to go.

17 Pages < 1 2 3 4 5 > » Top
Topic ClosedOptions
 

Switch to:
| Lo-Fi Version
0.0800sec    1.81    6 queries    GZIP Disabled
Time is now: 24th August 2019 - 01:31 AM