Welcome Guest ( Log In | Register )

Outline · [ Standard ] · Linear+

> KITA BAYU @ CyberSouth Township (Ver 1), Owners Thread, Come!!

views
     
Miminapis
post Feb 3 2019, 11:21 PM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 21

Joined: Feb 2019
QUOTE(celicaizpower @ Dec 27 2018, 02:51 PM)
Kita Bayu @ CyberSouth Township!

[attachmentid=10147753]

Property Details:

Name: Kita Bayu @ CyberSouth
Address: CyberSouth, Dengkil, Selangor
Land Type: Malay Reserve
Land Tenure: 99 Years Leasehold
Completion: November 2022 (Targetted)
Type: Double Story Terrace & Townhouse
Double Story Land Area: 20 x 60 (4 bedrooms & 3 baths)
Townhouse Land Area: 22 x 75 (3 bedrooms & 2 baths)
Land Area: 633 acres
Developer: LBS BINA GROUP BERHAD (518482-H)
Web: http://lbs.com.my/township/kita-lbs-cybersouth/

Other Details:

Accessibility:
- Putrajaya-cyberjaya expressway via elite highway
- Maju expressway (mex)
- South klang valley expressway (skve)
- North klang valley expressway (nkve)
- Damansara-puchong highway (ldp)
- Jalan dengkil-banting

Double Story Terrace Design and Details:
» Click to show Spoiler - click again to hide... «


Townhouse Design and Details:
» Click to show Spoiler - click again to hide... «


Owners List:
1. celicaizpower
2. zaimimi (tgh tggu loan approval la tapi 🤭)
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

*Tag me to add your name here in the owners list
*
Miminapis
post Feb 14 2019, 09:39 AM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 21

Joined: Feb 2019
QUOTE(celicaizpower @ Dec 27 2018, 02:51 PM)
Kita Bayu @ CyberSouth Township!

[attachmentid=10147753]

Property Details:

Name: Kita Bayu @ CyberSouth
Address: CyberSouth, Dengkil, Selangor
Land Type: Malay Reserve
Land Tenure: 99 Years Leasehold
Completion: November 2022 (Targetted)
Type: Double Story Terrace & Townhouse
Double Story Land Area: 20 x 60 (4 bedrooms & 3 baths)
Townhouse Land Area: 22 x 75 (3 bedrooms & 2 baths)
Land Area: 633 acres
Developer: LBS BINA GROUP BERHAD (518482-H)
Web: http://lbs.com.my/township/kita-lbs-cybersouth/

Other Details:

Accessibility:
- Putrajaya-cyberjaya expressway via elite highway
- Maju expressway (mex)
- South klang valley expressway (skve)
- North klang valley expressway (nkve)
- Damansara-puchong highway (ldp)
- Jalan dengkil-banting

Double Story Terrace Design and Details:
» Click to show Spoiler - click again to hide... «


Townhouse Design and Details:
» Click to show Spoiler - click again to hide... «


Owners List:
1. celicaizpower
2. Miminapis
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

*Tag me to add your name here in the owners list
*
Miminapis
post Feb 14 2019, 09:42 AM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 21

Joined: Feb 2019
QUOTE(celicaizpower @ Feb 11 2019, 11:19 AM)
Dah add, nanti kalau dah approve bagitau smile.gif
Yep, last check almost all sold out dy for all double story... townhouse still got I think, unless there are kick backs (loan rejected) for double story
*
ok alhamdulillah dah approved. biggrin.gif
RT-102, insyaAllah.
jomlah buat Whatsapp group. Tapi kena cari ramai lagi la. lol.
Miminapis
post Feb 15 2019, 03:52 PM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 21

Joined: Feb 2019
QUOTE(celicaizpower @ Feb 15 2019, 03:06 PM)
Alhamdullilah, tu ar... nak kena cari yang lain sebab tatau mana depa hiding... kakakakaka bro beli double story ke yang townhouse?
tq tq smile.gif

I heard the 2nd phase will come out mid this year and will be 20-30k more expensive. Further to that, this project got 3 phases. well lets see.
*
2-storey punya, beli kat sini sebab kat area Ampang landed punya starting 700k. rclxub.gif
Miminapis
post Feb 15 2019, 03:54 PM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 21

Joined: Feb 2019
QUOTE(apittgarcia @ Feb 15 2019, 03:24 PM)
what is the built up fr double storey?
*
20x60 (1447 sqft), 8 ft land at the back.
Miminapis
post Feb 15 2019, 10:27 PM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 21

Joined: Feb 2019
QUOTE(apittgarcia @ Feb 15 2019, 08:20 PM)
Ampang is a matured area. Dont expect this kind of price. What factors influence u buying this ?
*
Lol. I dont expect that price in Ampang though. But nothing wrong to put that fact, i think? Lol. Anyway, there are landed residential with the price below 700k at Ampang if u want and rajin to search. But they are not guarded, quite small n yeah, u can think on ur own.

Many factors that ive considered. But as public, sufficient for you to know what has been highlighted by the developer, the pros n cons of this project, then, u decide on ur own. Everyone has their own preference anyway.



Miminapis
post Feb 16 2019, 05:02 PM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 21

Joined: Feb 2019
QUOTE(apittgarcia @ Feb 16 2019, 02:06 PM)
I hope u consider the area its a swampy area though. Good luck also buying from lbs. I have friend who bought at puchong desiran bayu. Quality sub par for the money u invest
*
Yeah dont worry, weve considered all the swampy area n already asked them on that. Also, we noted on all the complaints from previous buyers from previous projects. So far we can still tolerate with that, as long as they are improving project by project. Hopefully they are genuine.

Even MCT, Eco world also improving from their previous projects. We ve been to CasaWood, Eco Grandeur before this. Both projects are within our budget. But yeah, as I told before, everyone has their own preferences and like us, we re flexible on chosing the area as long as there are expressway. Of course after considering the expenses toll, petrol n etc that u think we should. And, every investment has its own risk. We asked and given satisfying answers by developer, but still the risks are there. Same goes to all housing projects too, there must be a risk for that.

Anyway, i appreciate ur concern smile.gif
Please pray the best for us.
Miminapis
post Feb 26 2019, 10:47 PM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 21

Joined: Feb 2019
QUOTE(celicaizpower @ Feb 17 2019, 04:56 AM)
tu arr aku pun sama gak, kat bertahun2 usha nak beli kat cheras... pening kepala tengok harga...

btw, jangan risau pasal lokasi sbb ada 2 developer kat sana... jadi "tasik-tasik" lama tu akan dia cantik kan semula.

ada beberapa faktor yang penting yang aku nampak kat sini...

1. Mex 2 akan naik, jadi kita dapat direct access highway turun KL
2. Perumahan putrajaya slow giler & cyberjaya plak mahal nak mampus... jadi sini harga dan lokasi paling chun skali....
3. UITM
4. Projek perumahan selangorKu (jadi ramai orang akan masuk)
5. Smart Schools akan naik... (ni paling untung skali laa sebab sah sah dapat spot untuk anak sbb umah dekat)
6. sbb kita ni keje IT... senang giler la sket nak dapat keje kat CJ pas ni... sbb umah dah dekat dan employer suka employee yang tinggal dekat smile.gif

pandangan negatif orang memang ramai... tapi sebalik negatif tu ada positif yang orang lain tak nampak.  :thumbsup:
*
Seems like dah ramai buyer kt sini. Lol. Boleh la create whatsapp group. Korang still follow up dgn agent masing2 ke?
Miminapis
post Mar 31 2019, 12:13 AM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 21

Joined: Feb 2019
QUOTE(celicaizpower @ Mar 26 2019, 03:53 PM)
haha congrats bro, welcome to the rukun tetangga club tongue.gif

btw, amik loan bank mana?
*
Tuan tanah, minta maaf. Walaupun loan dah approved n kami dah sign LO bank dgn RHB hari tu, akhirnya kami terpaksa withdraw. 😅 atas sebab2 tertentu - antaranya tawaran semasa HOC di KLCC hari tu juga. 🤭 Now dah bertukar ke Serene Heights, Bangi. Dah sign LO baru juga dgn RHB.

Nanti buat housewarming jgn lupa ajak ye.
Miminapis
post Apr 2 2019, 08:34 AM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 21

Joined: Feb 2019
QUOTE(deadmeat @ Apr 1 2019, 11:34 PM)
kenapa pindah sana?
berapa ek range harga sana ?

all the best bro  rclxms.gif  rclxms.gif
*
kenapa pindah tu basically sbb dapat better offer la kot biggrin.gif lagipun sbb dapat staff rate jugak.
distance-wise to office not really a problem since mmg selalu outstation.

kitorg ambik yg project Eugenia 1.
harga asal 658k. then after HOC jadi 592k (harga SPA)
plus semua rebate yg ada, then dpt 503k with 31k cashback.
Lebih kurang macam tu lah calculation nya.
Miminapis
post Jun 25 2019, 10:33 PM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 21

Joined: Feb 2019
QUOTE(Rudd @ May 25 2019, 11:00 PM)
RHB tak caj ape2 ke bos? Cancel lepas sign LO?
*
Tak. Sebab kami mintak tukar ke project perumahan yg lain, tapi still lagi ambik mortgage loan dgn RHB. Tapi benda tu bergantung pada budi bicara jugak la kot n kena tulis official letter pda RHB utk mintak tukar kpd projek yg lain.
Miminapis
post Jun 25 2019, 11:08 PM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 21

Joined: Feb 2019
QUOTE(Ct lara @ May 5 2019, 02:10 PM)
Rasanya yang dimaksudkan strata tu utk townhouse...kalau DS tu under individual title..
Nape ek tak bole extend dapur tu ada dia bgtahu reason tak
*
Sy bekas buyer Kita Bayu. Jadi, sy explain sikit based on apa yg sy tahu n faham ye. smile.gif

Sbnrnya utk projek KITA ni, either townhouse ataupun double storey, both pun STRATA title.
Orang kita selalu salah faham, ingat strata title tu hanya utk rumah bertingkat. Strata title maksudnya semua kemudahan adalah hak milik bersama, dan sebab tu ada maintenance fee.
Kalau tengok projek2 under EcoWorld, be it Eco majestic, Eco Grandeur, dua2 pun rumah landed, instead of individual title, tapi sebenarnya strata title. sebab apa?
Sebab mereka nak maintain kan tema kawasan perumahan tu, which means none of the tenant can simply renovate their house without permission from JMB.
Same goes to KITA@Cybersouth ni. smile.gif

Kalau nk renovate pun, ada pelan yg JMB dah tentukan, dan kita kena follow. Kalau tak follow, rasanya ada kena byr denda. Yg tu sy tak sure sgt.

Apa kebaikan rumah bertitle Strata? Antaranya: Let say after 10 years, warna rumah faded, then JMB akan cat kan balik. Then, kemasan kawasan perumahan akan terjaga sbb tenant semua byr maintenance fee. Lagi, tema kwsn perumahan tu akan kekal dan nampak cantik, sebab semua rumah keadaannya sama, which is takde la satu rumah ni cat biru, pastu sebelah tetiba cat merah ke, ataupun takde lah satu rumah ni tetiba renovate tiang tinggi, tapi rumah sebelah still maintain bentuk rumah yg lama. To some, benda macam ni adalah satu isu, sebab tak nampak sama, sort of ada mcm double standard la. Ye la, org berduit mesti nk renovate cantik2, letak emas ke kt dinding rumah, tapi kalau orang yg biasa2, rumah dia biasa2 je. So nampak tak sekata kt situ. Lagi, keselamatan terjamin because of the security under maintenance fee yg di byr.

Apa keburukan rumah bertitle Strata? Antaranya: Tak boleh sesuka hati nak renovate rumah, sebab semua rumah tertakluk dibawah JMB. Let say, na'uzubillah, ada satu unit rumah double storey yg terbakar. Owner tak boleh simply nk bina balik rumah tu, walaupun atas tanah unit rumah yg terbakar tu. Still kena minta persetujuan drp semua utk bina balik rumah tu. Kena ingat STRATA ni maksudnya hak milik bersama.

Kalau rumah yg bertitle individual, diorang takde maintenance fee.
Cuma kalau kwsn tu diorang nak request developer letak security guard, diorang akan kena byr security fee. But let say one day, semua owner rumah decide tak nak dah security guard tu sbb semua dh tak mampu nk byr ke whatsoever, then diorang boleh je nak lease kan guard tu.
tapi, utk strata title, tak boleh, sebab tertakluk pada JMB.

Sebab tu, kalau nk beli rumah orang akan tnya title rumah, sama ada individual ataupun strata.
At the end of the day, semua orang ada citarasa masing2. ada orang, sebab malas nk commit byr maintenance fee smpai lepas pencen, so, dia tak nak la rumah title strata. ada orang, tak kisah je nk byr maintenance fee sampai bila2.

Macam kami awal2 dulu, tak kisah sgt pun strata title ke individual title. Sebab kami nak kwsn yg ada security.
Tapi, last2 fikir balik, lepas buat pembacaan dan tanya few orang yg berpengalaman, then kami decide utk withdraw.

Again, benda ni semua bergantung pada pilihan kita.

okayy sekian. biggrin.gif
Miminapis
post Jun 26 2019, 04:43 PM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 21

Joined: Feb 2019
QUOTE(Zoxoque @ Jun 26 2019, 01:37 PM)
Thanks for the info bro, btw aku ada tanya gak pasal strata..dorang ckp 1st year je xle renovate...pastu da bole da..xtaw la betui ke x
*
Renovate exterior n renovate interior?
Strata tak boleh renovate exterior, which means bhgian luar rumah. Kalau nk renovate dalam rumah, up to you. As long as, luar rumah tak nampak perbezaan antara rumah A dgn rumah B. Dalam rumah tak kisah la, nk tebuk apa pun, nk renovate apa pun.

Selalunya rumah baru, mmg tak boleh renovate dlm 2tahun pertama, sebab still dalam warranty.
Let say, dlm masa masih dalam warranty tu, kita dah renovate, then tetiba leaking ke apa ke, developer takkan bertanggungjawab dah. sebab kita dah renovate rumah tu, which means ada possibility leaking tu disebabkan oleh renovation, bukan sebab developer buat kerja tak kemas or apa.

So kena clear kan betul2 dgn developer/agent tu.

 

Switch to:
| Lo-Fi Version
0.0737sec    1.64    7 queries    GZIP Disabled
Time is now: 18th July 2019 - 08:45 AM