Welcome Guest ( Log In | Register )

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Mizu Engine Oil ok ka?

views
     
abubin
post Nov 27 2019, 02:05 PM

Look at all my stars!!
*******
Senior Member
9,338 posts

Joined: Jan 2003



Bold is new. Only seen it lately. Hmm..anyone testing? I will get one bottle to test. But next EO change is Mizu first then Kaito then only Bold.
TSSean77
post Nov 27 2019, 07:15 PM

Getting Started
**
Junior Member
131 posts

Joined: Feb 2016


QUOTE(abubin @ Nov 27 2019, 02:05 PM)
Bold is new. Only seen it lately. Hmm..anyone testing? I will get one bottle to test. But next EO change is Mizu first then Kaito then only Bold.
*
Lol... By the time u try bold, there will be 10 more new EO
abubin
post Dec 2 2019, 06:00 PM

Look at all my stars!!
*******
Senior Member
9,338 posts

Joined: Jan 2003



Just changed to Mizu 5w30 yesterday. Car felt a bit more power and smooth. Maybe it's placebo.
abubin
post Dec 6 2019, 05:05 PM

Look at all my stars!!
*******
Senior Member
9,338 posts

Joined: Jan 2003



Does that looks like mizu engine oil? I am not saying it is just wondering cause it looks like it.

user posted image
QQ6767 P
post Dec 14 2019, 05:39 PM

New Member
*
Probation
2 posts

Joined: Dec 2019
QUOTE(abubin @ Dec 6 2019, 05:05 PM)

Does that looks like mizu engine oil? I am not saying it is just wondering cause it looks like it.

https://pictr.com/images/2019/12/06/5wczrf.md.jpg
*




https://pictr.com/images/2019/12/14/5bSJVP.md.jpg

Ini minyak nampak mcm EcoGreenland[SIZE=7], dulu jual di Lazada. Kalau nak beli minyak jgn le nak murah saja, kena beli yg ada API, Mizu dpt sijil API dan insurance, hati baru rasa selesa nak pakai.
Sini ada link, tak kira le lexus ke, Eco ke ataupun Bold ke, semua nampak je murah tapi kalau ada API baru aku percaya. Kita kena jadi pengguna yg bijak, boleh le sendiri check API punya web, jgn duk dengar cakap seller je

https://engineoil.api.org/Directory/EolcsPr...&brandName=Mizu



QQ6767 P
post Dec 14 2019, 06:06 PM

New Member
*
Probation
2 posts

Joined: Dec 2019
user posted image

Ini minyak nampak mcm EcoGreenland, dulu jual di Lazada. Kalau nak beli minyak jgn le nak murah saja, kena beli yg ada API, Mizu dpt sijil API dan insurance, hati baru rasa selesa nak pakai.
Sini ada link, tak kira le lexus ke, Eco ke ataupun Bold ke, semua nampak je murah tapi kalau ada API baru aku percaya. Kita kena jadi pengguna yg bijak, boleh le sendiri check API punya web, jgn duk dengar cakap seller je


user posted image

user posted image

https://engineoil.api.org/Directory/EolcsPr...&brandName=Mizu


hafizputera P
post Jan 2 2020, 12:37 PM

New Member
*
Probation
2 posts

Joined: Dec 2019



this guy travel to china with kancil and using MIZU engine oil

fb

metro

fb


Salam sejahtera

Bila kita menggunakan kenderaan untuk travel pada jarak jauh semestinya kondisi enjin menjadi tajuk utama pada persediaan kita. Tak kira apa jenis kenderaan sekalipun baik motosikal, kereta, pickup atau van, semestinya kenderaan ini perlu berada dalam keadaan baik.

Mungkin ramai yang tertanya-tanya apakah rahsia Kancil buruk saya sentiasa dalam keadaan cemerlang pada pengembaraan sejauh 6500 km ini. Ya, mustahil saya tak tahu langsung tentang enjin dan sebagainya kalau tidak masakan saya berani menunggang motor seorang diri dipergunungan Himalaya pada tahun 2017. Pandai sangat tu tidak, tapi serba sedikit tu tahu lah.

Untuk kali ini saya menggunakan minyak enjin jenama MIZU 5W40 Fully Synthetic. Hanya sempat baca review dalam lazada saja dan saya terus order. Dan alhamdulillah sepanjang perjalanan minyaknya tidak kering walau sedikit pun. Perasaan mulai yakin ialah pada hari kedua pengembaraan. Hari tu saya memandu sejauh 1200km lebih. Ia mengambil masa selama 16 jam dan hanya beberapa kali berhenti sahaja. Pagi esoknya bila check level minyak tetap sama. Jadi saya berani rekemen jenama MIZU, walaupun syarikat minyak ini tak taja sesenpun pengembaraan saya.

Selain minyak enjin, ada beberapa perkara lagi yang saya buat ketika pemeriksaan setiap hari. Antaranya ialah air, bateri,tayar, brek dan rak atas bumbung tu takut longgar. Basic tool memang saya bawa serta tool untuk pembaikan wiring.

Cara pemanduan juga antara faktor penting dalam travel jarak jauh seperti ini. Tidak boleh selalu nak belasah dan kena sentiasa ingat kuderat kenderaan kita kerana jarak perjalanan kita yang masih jauh. Cuba kekalkan limit kelajuan kita, sebolehnya jangan ambil apa2 risiko memotong dan sebagainya. Tambah2 di negara orang yang pemanduannya sebelah kiri tapi kereta kita sebelah kanan. Waktu ini memang berisiko tinggi ketika memotong kerana driver langsung tak nampak kenderaan dari arah bertentangan. Kena selalu ingat jalan kita ialah sebelah kanan bukan macam Malaysia, tersasul memang mengundang kecederaan atau maut. Selain itu kita kena faham sikap pemandu disana kerana setiap negara lain peelnya.Rajin2lah membaca atau tanya pada yang dah biasa memandu dinegara yang akan anda lawati.

Cukuplah untuk kali ini, kalau ada masa saya akan share lagi apa yang baik untuk rujukan semua.

Semoga bermanfaat.
Muktaszim P
post Feb 14 2020, 10:03 PM

New Member
*
Probation
1 posts

Joined: Feb 2020


Actually MIZU is API certified. Try and check it yourself at their site before making such assumptions.

https://pictr.com/images/2020/02/14/5eKdd2.md.png
thuwed1732
post Feb 15 2020, 05:39 PM

New Member
*
Junior Member
38 posts

Joined: Oct 2019
Run mizu oil in my kembara, works like a champ. Fc wise doesn't feel different but totally can feel engine is smoother
NiosiX7 P
post Feb 19 2020, 11:43 AM

New Member
*
Probation
2 posts

Joined: Nov 2019
Using MIZU 5W30 oil in my ford Ford Fiesta, urmm not really suit because the engine agak bising when reach 70km/h+. The more u press, the more u regret. lol. So not recommend for ford fiesta or other continental car.

7 Pages « < 5 6 7Top
 

Switch to:
| Lo-Fi Version
0.0327sec    1.00    6 queries    GZIP Disabled
Time is now: 22nd February 2020 - 08:49 AM