Welcome Guest ( Log In | Register )

Bump TopicReply to this topicRSS feed Start new topic Start Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Forex Version 20, Foreign Exchange Market Discussion

cmk96
post Jan 7 2019, 10:16 PM

Regular
******
Group: Senior Member
Posts: 1,428

Joined: Oct 2007
QUOTE(blurcase @ Jan 7 2019, 07:33 PM)
what is your opinion?
blurcase
post Jan 8 2019, 02:16 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 110

Joined: Apr 2008
QUOTE(cmk96 @ Jan 7 2019, 10:16 PM)
what is your opinion?
*
I would trust info from BNM compared to a site that is written by foreigners. In the end if we get queried by authorities, and u point to that site for info, they will ask u who govern this country, BNM or that site?

Besides, that site says BNM recognize those trading sites, but u click each trading site and their governance dont have BNM listed also. Even more suspect that site has misleading info.

As it is commonly known here, apart from banks and money changers, no other individual or entity can trade currency and declare it as business or income of any sort. If there is a change in direction of the govt in this matter, Many here would be among the first to get the announcement.

Just my personal 2 sen.
cmk96
post Jan 8 2019, 07:41 AM

Regular
******
Group: Senior Member
Posts: 1,428

Joined: Oct 2007
QUOTE(blurcase @ Jan 8 2019, 02:16 AM)
I would trust info from BNM compared to a site that is written by foreigners. In the end if we get queried by authorities, and u point to that site for info, they will ask u who govern this country, BNM or that site?

Besides, that site says BNM recognize those trading sites, but u click each trading site and their governance dont have BNM listed also. Even more suspect that site has misleading info.

As it is commonly known here, apart from banks and money changers, no other individual or entity can trade currency and declare it as business or income of any sort. If there is a change in direction of the govt in this matter, Many here would be among the first to get the announcement.

Just my personal 2 sen.
*
So.. what do you trade?
blurcase
post Jan 8 2019, 10:12 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 110

Joined: Apr 2008
QUOTE(cmk96 @ Jan 8 2019, 07:41 AM)
So.. what do you trade?
*
Like everyone who follows this thread, forex, hahaha. And crypto also, but crypto is boring compared to forex.
cmk96
post Jan 8 2019, 10:43 AM

Regular
******
Group: Senior Member
Posts: 1,428

Joined: Oct 2007
QUOTE(blurcase @ Jan 8 2019, 10:12 AM)
Like everyone who follows this thread, forex, hahaha. And crypto also, but crypto is boring compared to forex.
*
Below is the opinion from a fulltime forex trader in M'sia.

Forex merupakan satu bidang professional.. itulah realitinya.. jika di negara2 maju dan barat tahap professional utk forex adalah lebih tinggi dari kerjaya2 yg lain… di sana jika anda seorg forex trader, anda dianggap sbg seorg yg mahir menganalisa tentang naik turun sesuatu nilai matawang kerana golongan ini akan sentiasa peka dgn keadaan ekonomi, sosio politik, budaya dan sejarah bagi negara2 yg berpengaruh di dunia ini.. manakala di Malaysia sbnrnya keadaannya tetap sama… ttp kenapa semakin hari ia kelihatan tahap professional semakin menurun??

Byk faktor2 yg membangkitkan persoalan itu.. aku cuba utk menyentuh dari segi semua aspek dan sudut yg memberi kesan mengapa keadaan ini berlaku.. ia dari kacamata aku sendiri.. pandangan peribadi bersama tahap kematangan diri aku sbg seorg forex trader….

1. Dasar Kerajaan.. iya, mmg Negara kita mengamalkan dasar pintu tertutup ke atas retail trader seperti kita semua tetapi tidak kepada institusi kewangan dan bank2 tempatan.. tiada yg legal ‘pemain forex’ di Malaysia ini utk retails trader… semuanya bergerak secara underground.. walaupun begitu kita masih bernasib baik kerana tiada tindakan yg diambil kpd kita selagi kita menjalankan perniagaan ini tanpa melibatkan kes penipuan… kita masih bebas menjalankan seminar forex secara terbuka, membuka pejabat utk operasi forex dan sbgnya.. tapi ianya tetap terbatas kerana tanpa pengiklanan di media cetak dan electronic, tidak dinaungi mana2 pertubuhan atau kementerian kerajaan dan sbgnya.. conclusion utk factor ini, perkembangan forex di Malaysia masih di tahap sgt terbatas selagi dasar kerajaan tdk mengamalkan pintu terbuka kpd kita semua..

2. Pelaburan Money Game (Scam)… korg kena tau rakyat Malaysia ni tergolong sbg yg terhebat di dunia di dlm menganjurkan Pelaburan yg berbentuk Scam… kalau kita ambil dari zaman Pak Man Telo sampai sekrg terlalu byk Internet Investment yg menjanjikan ROI dan Pulangan Tetap dtgnya dari org Malaysia sendiri sehingga menembusi pasaran seluruh dunia.. ia termasuk Swiss Cash, VGMC, RGCX, Pegasus, GWGFX dan byk lagi.. x terkira.. selain Gold, Oil & Gas, mereka menjadikan Forex sbg Dummy semata2 di dlm perniagaan mereka utk menarik pelabur2 kononnya mereka menjana keuntungan yg sgt besar di dalam pembayaran ROI… kesan dari itu juga ia memberi satu perception yg negative ke atas mata masyarakat kita bahawa forex adalah scam.. pasti golongan yg tanpa ada ilmu forex ini akan sentiasa memandang diri kita dgn satu pandangan yg begitu jelek… kerja nak menipu org ramai je x abis2.. makan dari hasil org lain…

3. Hukum Halal dan Haram juga memainkan peranan yg penting dan kesan dari itu rakyat Malaysia terutamanya yg beragama Islam terbahagi kpd 2 puak dimana puak pertama mengatakan forex adalah haram dan puak kedua mengatakan forex itu hukumnya harus.. ini kerana fatwa yg dikeluarkan oleh pihak JAKIM yg cuba mendiskriminasi retail trader seperti kita dgn bank2 dan syarikat kewangan yg membyr cukai… kesannya puak yg mengatakan ianya haram akan memandang kita semua hidup dgn sumber yg haram utk diberi makan anak, bini dan seisi keluarga.. sbnrnya Hukum Forex ada berlakunya Khilaf dan perbezaan pendpt.. ada ulamak mengatakan haram dan ada ulamak mengatakan harus.. masing2 ada hujah2 bersama nas2 dan dalil tersendiri.. mcm kita ni selagi kita duduk dlm bidang ini hati kita seharusnya bulat2 kena menyakini Forex hukumnya harus tanpa ada sebarang sangsi utk itu.. jika ada sedikit kesangsian akan menimbulkan gharar (keraguan) yg sepatutnya kita meninggalkannya… xpela bab ni pjg lebar kalau nak diulas…

4. Ilmu Forex nilainya amat tinggi sekali… Ilmu Saham juga tinggi nilainya… kita boleh lihat utk menyertai Seminar Saham di caj hingga RM5000, RM10,000 malahan puluhan ribu. Ini kerana nilai dan tahap professional utk Kelas Saham diletakkan satu tahap yg tinggi… latarbelakang yg sertainya juga adalah golongan2 Professional.. tetapi berbeza pula kalau kita bandingkan dgn seminar forex.. Aku cerita sedikit Salasilah utk kelas forex di Malaysia… aku cuba membandingkan perjalanan utk kelas2 forex di Malaysia.. waktu aku bermula dgn forex sekitar tahun 2006, zaman itu mmg sgt terbatas utk sertai mana2 kelas forex.. bkn setakat belajar basic forex, utk belajar basic penggunaan MT4 sahaja di caj RM500… basic RM500, Intermediate RM1000, Advance RM2000 atau RM3000… pengajar yg mengajar waktu itu x pasti mmg betul2 handal dlm forex atau hanya sekadar pandai mengajar teori sahaja.. tetapi zaman itu jarang mendengar kelas sampai RM10 ribu dan lebih dari itu… kalau ada pun, nak belajar forex kena buka akaun trading yg besar dgn broker tertentu ada yg sampai USD50,000 atau lebih dari itu… itupun diberi kursus 1 minggu dan disuruh trade sendiri bersama spread dan caj komisen sehingga 15-30 pips @ 150-300 points… sbnrnya bila kita belajar forex umpama kita bawa F1 tetapi apabila belajar saham umpama kita bawa Go Kart sahaja.. disitu kita nmpk yg mana satu lebih mencabar dan extreme… secara logic apa yg kita fikir yg lebih mencabar tu sepatutnya lebih hebat kan? Korg nak tau Seminar2 Forex dkt negara2 maju dan barat berapa dorg caj? Yess…. sama standard dgn kelas saham juga…

5. Pengajar2 Forex di Malaysia ini apa kelayakan yg mereka ada apabila mereka bergelar seorg pengajar? Ada ker sijil pengiktirafan dari BNM? SC? MOF? Atau mana2 Universiti2 Tempatan dan Kolej2 Swasta? Latarbelakang mereka yg pelbagai.. ada yg dari bidang professional, ada pekerja kilang, ada org2 kerajaan kerani am, pelajar, bekas banduan, ada bekas2 leader MLM dan Money Game dan byk lagi yg tidak berkaitan dgn forex.. tetapi tiket yg selalu dijadikan sbg ‘kelayakan’ utk mereka menjadi tenaga pengajar adalah pengalaman mereka sendiri.. kemampuan mereka trade utk untung dan paling ramai adalah mereka yg mengamalkan sesuatu ‘teknik’ yg dikatakan sbg profitable dan yg termantap di dunia.. nak kata dari pengalaman ada juga yg hanya satu bulan sahaja berkecimpung dlm forex dan layak menjadi seorg sifu atau master.. aku tidak mengatakan ia satu perkara yg salah… Cuma yg aku cuba sampaikan disini adalah, inilah sahaja kelayakan tanpa ada pengiktirafan dari mana2 badan atau institusi utk seseorg itu menjadi seorg pengajar forex.. ia berbeza dgn saham.. ada exam2 tertentu.. kesannya disini pasti dlm ramai2 pengajar forex ini ada yg mengajar ilmu2 sesat… kefahaman yg songsang.. tak trade tapi ajar org trade… trade asyik ke laut tapi teknik tu yg diajar kpd org lain… ni antara penyumbang besar factor professional utk forex di Malaysia ini semakin hari semakin merudum…

6. Aku masih sentuh lagi tentang kelas2 forex utk dibandingkan dgn kelas2 saham.. hari ini kita tgk lambakan kelas2 forex… mcm2 edition.. brp harga yg ideal utk kelas forex pada hari ini? Nak caj RM10 ribu? Confirm kena kecam… Nak Caj RM5000? Tetap kena kecam.. malahan bukan setakat RM1 ribu atau RM2 ribu, yg caj RM100 @ RM200 juga masih ada yg kecam… terlalu byk kelas2 percuma disediakan pada hari ini samada dianjurkan oleh individu persendirian, IB2 Broker ataupun dari Broker itu sendiri… utk persendirian mmg susah nak cari la yg mengajar percuma ini.. kebanyakan tetap ada syarat depo pada satu2 broker tertentu dan pasti mereka adalah IB Broker.. Selain itu, yg amat ketara Broker2 Forex itu sendiri bukan setakat kelas sahaja percuma, diberi akaun trading secara percuma, makan percuma, gift percuma dan pelbagai lagi yg percuma.. ini tidak lain adalah factor persaingan yg sgt kuat diantara forex broker pada hari ini utk mendptkan client setidak2nya database client itu sendiri.. penawaran Broker utk akaun2 trading dgn pelbagai keistimewaan termasuk bonus deposit yg tinggi, leverage yg tinggi adakala tidak masuk akal.. jadi kesannya disini ia akan memberi satu implikasi yg kuat ke atas tahap professional dan nilai kelas forex itu.. ya benar, nilai kelas forex hari ni kelihatan sgt rendah… sgt murah.. mmg ia memberi kelebihan kpd trader pada hari ini tetapi kesan negative tetap ada dimana mereka terlalu manja dan hanya ingin disuap ke mulut sahaja setiap hari tanpa ada usaha.. dah senang kalau boleh nak lagi senang.. jadi kesannya mereka ni byk yg touch n go dan masuk ke laut.. mentaliti yg rosak tanpa ada sifat appreciate sesuatu ilmu yg dipelajari dan mereka kecapi kerana ia terlalu mudah utk dpt… jiwa rapuh.. cepat berputus asa.. semakin tidak realistic.. apakah yg terjadi ke atas tahap profesionalisme bidang forex itu? Pasti menjadi semakin merundum…

7. Golongan yg menyertai industry ini dari pelbagai latarbelakang… dari seorg Profesor, Doktor, Lawyer, Engineer hingga ke Guru, org kerajaan, polis dan askar hingga ke tahap Posmen, Pekerja Kilang, pelajar, mat rempit dan penganggur… termasuk juga bekas leader2 insuran, leader MLM, leader Money Game dan mangsa Money Game... inilah realitinya… pasti mentaliti mereka tidak sama… yg dtg dari bidang professional pasti cara pemikiran mereka pada kelas tersendiri.. yg dtg dari leader2 MLM dan Money game pasti mereka juga ingin terus menjadi leader Forex dimana akan terus digelar sebagai Masta walau baru seminggu kenal forex.. yg dtg dari Mat Rempit, Uneducated Person pasti seorg yg Low Mentality.. sbb itu kita lihat pelbagai gelagat trader2 di Malaysia ini.. yg ajak bertarung dgn mengadakan live trade, cabar mencabar, teknik sapa yg paling power sampai bergaduh2… sbnrnya inilah puncanya… nak kata yg muda tidak matang, ada yg dah tua Bangka pun still perangai yg sama.. golongan2 trader ni dah jadi rojak.. kalau nak difikirkan mmg adakala kita akan jadi pening kepala, bosan dan meluat pun ada… maka, utk apa kita fikirkan itu semua.. yg penting dimana kita letakkan diri kita.. jgn jadi 2 x 5… ramai yg melakukan provokasi ini ada kepentingan tertentu.. jika kita ingin duduk di track yg betul dimana Forex itu merupakan satu bidang professional, just focus utk majukan diri kita sendiri.. ikut rules yg betul.. x usah ambik peduli perihal org lain yg lgsg xde kena mengena dgn diri kita…

Mungkin ada faktor2 lain juga yg aku tidak masukkan disini… tetapi kita semua harus tahu bahawa pada hari pertama kita menjejaki dlm Industri ini matlamat kita semua adalah sama iaitu inginkan profit, inginkan income, inginkan sesuatu yg positif dan mampu mengubah hidup kita yg lebih baik.. angkatlah kembali martabat forex itu selepas ini dan tggjwb kpd semua trader tidak kira dari yg berbeza latarbelakang sekalipun, ketahuilah, mengertilah, sentuhilah bahawa FOREX MERUPAKAN SATU BIDANG YG PROFESSIONAL….
blurcase
post Jan 8 2019, 11:03 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 110

Joined: Apr 2008
QUOTE(cmk96 @ Jan 8 2019, 10:43 AM)
Below is the opinion from a fulltime forex trader in M'sia.

» Click to show Spoiler - click again to hide... «
Erm, your point being?
cmk96
post Jan 8 2019, 11:05 AM

Regular
******
Group: Senior Member
Posts: 1,428

Joined: Oct 2007
QUOTE(blurcase @ Jan 8 2019, 11:03 AM)
Erm, your point being?
*
Trading forex in M'sia involve risk... every FFT find their own ways to declare income.
blurcase
post Jan 8 2019, 11:10 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 110

Joined: Apr 2008
QUOTE(cmk96 @ Jan 8 2019, 11:05 AM)
Trading forex in M'sia involve risk... every FFT find their own ways to declare income.
*
Erm, okay. Seems to have deviated from your original post about the legality of forex trading in Malaysia, but yeah, agree. smile.gif
cmk96
post Jan 8 2019, 11:18 AM

Regular
******
Group: Senior Member
Posts: 1,428

Joined: Oct 2007
QUOTE(blurcase @ Jan 8 2019, 11:10 AM)
Erm, okay. Seems to have deviated from your original post about the legality of forex trading in Malaysia, but yeah, agree.  smile.gif
*
The long text i posted also touched on the legality issue... they know the ways to declare income... which i often see ppl asking in this forum. No one will tell 100% clear cut answer here... that would invite trouble.
blurcase
post Jan 8 2019, 11:32 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 110

Joined: Apr 2008
QUOTE(cmk96 @ Jan 8 2019, 11:18 AM)
The long text i posted also touched on the legality issue... they know the ways to declare income... which i often see ppl asking in this forum. No one will tell 100% clear cut answer here... that would invite trouble.
*
Noted. So does knowing ways to declare income make forex trading activity legal?
cmk96
post Jan 8 2019, 11:42 AM

Regular
******
Group: Senior Member
Posts: 1,428

Joined: Oct 2007
QUOTE(blurcase @ Jan 8 2019, 11:32 AM)
Noted. So does knowing ways to declare income make forex trading activity legal?
*
You need to find that answer.
johnnyzai89
post Jan 10 2019, 06:40 PM

Regular
******
Group: Senior Member
Posts: 1,176

Joined: Aug 2014
anyone here trade with signals subscription?
#Victor
post Jan 10 2019, 07:08 PM

Look at all my stars!!
*******
Group: Senior Member
Posts: 2,339

Joined: Nov 2016
QUOTE(johnnyzai89 @ Jan 10 2019, 06:40 PM)
anyone here trade with signals subscription?
*
Only the provider is winner as they earning solid no matter loss or profit.
ched6560
post Jan 11 2019, 12:32 PM

New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 29

Joined: Oct 2017
For newbie, to know more about this industry, you need to meet people. Simple way, join any free seminar, free event about forex. Meet people. Create network. Find info.

But you must know how to avoid scammer. Never give money to other to trade. Never follow any signal.

Babypips is the best website for newbie.
paogeh
post Jan 14 2019, 11:09 PM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 451

Joined: Sep 2006
Anyone from Penang ?


duplicated
post Jan 15 2019, 06:52 PM

On my way
****
Group: Senior Member
Posts: 582

Joined: Dec 2015
QUOTE(paogeh @ Jan 14 2019, 11:09 PM)
Anyone from Penang ?
*
Anything?
paogeh
post Yesterday, 01:19 PM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 451

Joined: Sep 2006
QUOTE(duplicated @ Jan 15 2019, 06:52 PM)
Anything?
*
are u from penang ?
roxx
post Today, 11:37 AM

T O P K E K
*****
Group: Senior Member
Posts: 713

Joined: Apr 2008
I never knew lowyat have forex discussion.. Glad to be here peeps..

44 Pages « < 42 43 44Top
Bump TopicReply to this topicTopic OptionsStart new topic
 

Switch to:
| Lo-Fi Version
0.0810sec    4.81    6 queries    GZIP Disabled
Time is now: 17th January 2019 - 01:35 PM