Welcome Guest ( Log In | Register )

162 Pages < 1 2 3 4 > » Bottom
Bump TopicReply to this topicRSS feed Start new topic Start Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Lowyat Muslim Fellowship

Reckoning
post Sep 29 2014, 08:53 AM

New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 39

Joined: Oct 2013



Assalamualaikum wbt
celicaizpower
post Sep 29 2014, 10:04 AM

Race : ☐ Malay ☐ Chinese ☐ India ☑ /k/tard
******
Group: Senior Member
Posts: 1,105

Joined: Jan 2009
From: No 1, Moon of Earth, Milky Way Galaxy, Universe #1



QUOTE(Frozen_Sun @ Sep 28 2014, 01:17 AM)
I've heard that the most dangerous distraction satan does is when death is very near. Satan will distract us, so we forget to say syahadah. May Allah protect us.......
*
erm, I am not sure about that.

What is for certain is our Ibadat will be the one that will help us to answer, because what seperates us from non believers is when the Angels comes to question us in our graves later.
celicaizpower
post Sep 29 2014, 10:05 AM

Race : ☐ Malay ☐ Chinese ☐ India ☑ /k/tard
******
Group: Senior Member
Posts: 1,105

Joined: Jan 2009
From: No 1, Moon of Earth, Milky Way Galaxy, Universe #1



QUOTE(Reckoning @ Sep 29 2014, 08:53 AM)
Assalamualaikum wbt
*
Wa'alaikum mus salam brother.
faiz293
post Sep 29 2014, 10:11 AM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 480

Joined: Jul 2008



Anyone can recommend a good quran translation book? I want one that tells me the story behind of each verse. A simple one, not too lengthy.
celicaizpower
post Sep 29 2014, 10:17 AM

Race : ☐ Malay ☐ Chinese ☐ India ☑ /k/tard
******
Group: Senior Member
Posts: 1,105

Joined: Jan 2009
From: No 1, Moon of Earth, Milky Way Galaxy, Universe #1



QUOTE(faiz293 @ Sep 29 2014, 10:11 AM)
Anyone can recommend a good quran translation book? I want one that tells me the story behind of each verse. A simple one, not too lengthy.
*
Try the Al-Quran in Android. Is is easiest to understand and comes with translation from different schools of thought as reference and easy understanding.

https://play.google.com/store/apps/details?...idedways.iQuran
celicaizpower
post Sep 29 2014, 11:21 AM

Race : ☐ Malay ☐ Chinese ☐ India ☑ /k/tard
******
Group: Senior Member
Posts: 1,105

Joined: Jan 2009
From: No 1, Moon of Earth, Milky Way Galaxy, Universe #1



10 Jenis Syaitan

Iblis - laknatullah, Syaitan Utama & musuh kepada semua manusia.

Zalituun (anak iblis) – Pakar dalam hal menggoda manusia ke arah sifat membazir dan bakhil.

Wathiin – Pakar dalam mendorong manusia berpra-sangka buruk dan putus asa terhadap Allah.

A’awan – Pakar yang ditugaskan khas dalam menggoda raja / pemimpin besar supaya bersikap sombong dan takbur serta zalim terhadap rakyatnya.

Haffaf – Pakar dalam menggoda manusia meminum arak / khamr dan benda memabukkan.

Murrah – Pakar dalam melalaikan manusia dari mengingati Allah dengan muzik, hiburan, gossip dan segala benda yang melalaikan.

Masuud – Pakar dalam membinasakan manusia melalui kata2 fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja dosa yg muncul dari lidah dan mulut.

Daasim – Pakar dalam merosakkan rumah tangga manusia dan menggoda ke arah zina dan maksiat.

Walahaan – Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

Lakhuus – Pakar dalam menyesatkan akidah manusia dengan menyembah api, batu berhala, bintang dan lain2.

Ketahuilah siapa mereka ini, dan ketahuilah bila dan bagaimana mereka menghasut kamu dan InsyaAllah kamu dapat kalahkan mereka dengan Iman mu kepada Allah S.W.T


seiferalmercy
post Sep 29 2014, 11:59 AM

New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 37

Joined: May 2010


And let not those of virtue among you and wealth swear not to give [aid] to their relatives and the needy and the emigrants for the cause of Allah , and let them pardon and overlook. Would you not like that Allah should forgive you? And Allah is Forgiving and Merciful

An-Nur 24:22


seijiseimura84
post Sep 29 2014, 06:40 PM

U mess with me? Pancung kepala
*******
Group: Senior Member
Posts: 4,817

Joined: Mar 2007
From: klang


Salam forumer

Kadang2 dlm kita nak mengejar amalan, meningkat amalan atau berubah menjadi baik, kita berasa hairan kenapalah aku Tak ubah2, kenapalah Bila aku buat baik kejap je....tp kmdn leka. Kenapalah.... Krnapalah....Tak ubah.

Jawapannya kadang2 mmg kita mengejar kebaikan, kita mahu berubah, tp kita lupa meninggalkan dosa pun mesti seiring dgn berbuat baik dan buat perkara sunat. Sebab dosa menyebabkan tidak dpt hidayah, hilang nikmat ibadat....Malah Makin kuat beribadat Makin jemu ibadat.

So tahulah Korang kenapa Korang selalui fail nak berubah. So kalau nak berubah, dosa pun turut kena tinggalkan

This post has been edited by seijiseimura84: Sep 29 2014, 06:41 PM
ralfvi
post Sep 30 2014, 12:53 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 66

Joined: Feb 2012
QUOTE(faiz293 @ Sep 29 2014, 10:11 AM)
Anyone can recommend a good quran translation book? I want one that tells me the story behind of each verse. A simple one, not too lengthy.
*
that one you try to look for AZBABUN NUZUL .
there one big book that my uncle bought complete with tafseer and the azbab.
best bet in KL minerva jalan TAR.
haidar.mh8
post Sep 30 2014, 12:57 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 138

Joined: Jul 2014
we should have our own forum then smile.gif
ralfvi
post Sep 30 2014, 01:02 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 66

Joined: Feb 2012
QUOTE(haidar.mh8 @ Sep 30 2014, 12:57 AM)
we should have our own forum then smile.gif
*
why is that ?
haidar.mh8
post Sep 30 2014, 01:13 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 138

Joined: Jul 2014
naa...because it is more good if we have our own categories..i silap tulis..

muslim education or talk..so it is good to compile from one topic to another..
noorimanyosh
post Sep 30 2014, 03:28 AM

saoirse ronan :3
*******
Group: Senior Member
Posts: 2,084

Joined: Jul 2012
From: ireland with her


Nicee
fnm83
post Sep 30 2014, 09:08 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 280

Joined: Sep 2010



Assalamualaikum wbt,

Sekadar melontarkan persoalan di pagi hari. Adakah terdapat nya kehidupan di muka bumi selain jin sebelom kedatangan nabi adam?
GoldenHorn
post Sep 30 2014, 09:28 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 274

Joined: Nov 2012
Assalamualaikum brothers.

I've bookmarked this thread for future.

Anyway seiferalmercy tak ada apa2 guideline ke untuk thread ni?
GoldenHorn
post Sep 30 2014, 09:33 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 274

Joined: Nov 2012
QUOTE(fnm83 @ Sep 30 2014, 09:08 AM)
Assalamualaikum wbt,

Sekadar melontarkan persoalan di pagi hari. Adakah terdapat nya kehidupan di muka bumi selain jin sebelom kedatangan nabi adam?
*
Waalaikumussalam.

Lecturer aku dulu pernah cakap, kemungkinan ada...tapi aku dah tak ingat apa dalil yang dia bagi. Huhu
mousqy
post Sep 30 2014, 09:36 AM

On my way
****
Group: Senior Member
Posts: 513

Joined: Aug 2008


Ahli Sunah Waljamaah reporting in
seiferalmercy
post Sep 30 2014, 09:42 AM

New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 37

Joined: May 2010


QUOTE(GoldenHorn @ Sep 30 2014, 09:28 AM)
Assalamualaikum brothers.

I've bookmarked this thread for future.

Anyway seiferalmercy tak ada apa2 guideline ke untuk thread ni?
*
Salam, guideline dia nanti I tambah

guideline simple
abemin
post Sep 30 2014, 12:08 PM

New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 37

Joined: Aug 2012
QUOTE(fnm83 @ Sep 30 2014, 09:08 AM)
Assalamualaikum wbt,

Sekadar melontarkan persoalan di pagi hari. Adakah terdapat nya kehidupan di muka bumi selain jin sebelom kedatangan nabi adam?
*
“Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah dimuka bumi. Mereka(Malaikat) berkata,”Mengapa Engkau hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami sentiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?Tuhamnu berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui”(Al-Baqarah:30)


haidar.mh8
post Sep 30 2014, 12:31 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 138

Joined: Jul 2014
Pagi yang berbaki ni..elok kalau kita sembahyang dhuha..tggalkan sekejap laptop dan monitor kita..semayang dhuha smile.gif selagi belum masuk zuhur biggrin.gif

162 Pages < 1 2 3 4 > » Top
Bump TopicReply to this topicTopic OptionsStart new topic
 

Switch to:
| Lo-Fi Version
0.0824sec    5.61    6 queries    GZIP Disabled
Time is now: 17th January 2018 - 10:49 PM