QUOTE(Catalyzer @ Nov 19 2013, 02:49 PM)
Saya tidak bersetuju, tuan speaker, diikuti dengan sebab2 tertentu.
1. Perbelanjaan boros PM dan isterinya tidak sepatutnya berlaku. Jikalau perbelanjaan perlu dipotong sebanyak 25% hingga 50%, jadi adakah anda bersetuju dengan PM dan isterinya terus memboros 50% hingga 75% selebihnya? Sebagai contoh, awak songlap RM1000, ditangkap songlap lepas tu diseru kurangkan songlap jadi awak pun songlap RM500 shj, songlap jugakkan? PM adalah "leader of the leaders" (Yang Dipertua sila izinkan), beliau sepatutnya menjadi teladan yang terbaik untuk rakyat Malaysia. PM haruslah berbelanja dengan jimat cermat, berkira dengan setiap sen yang dikeluarkan. Jangan berasyik tinggal di hotel 5, 6, 7 stars, makan makanan yang mahal2 dan sebagainya. Rakyat Malaysia pula bertungkus lumus bekerja dan membayar income tax untuk diboros oleh PM dan isterinya?
2. Beliau perlu lebih jujur semasa claiming perbelanjaan. Jangan belanja RM500, claim RM5000. Apa kejadahnya mathematics ini? Graduate dari mana ni? Ini adalah rasuah, dalam dictionary /k/ pun ade, songlap namanya.
3. Isteri PM tidak sepatutnya berada dalam list perbelanjaan atau hal-hal rasmi di negara / luar negara. Siapakah yang diundi untuk menjadi YB? Najib atau Rosmah? Siapakah yang menjawat jawatan menteri? Najib atau Rosmah? Jadi apakah peranan Rosmah dalam hal-hal ehwal negara? Mengapa rakyat harus membiayai perbelanjaan si Rosmah?
Jadi, Najib harus menjadi lebih telus, jujur dan bertanggungjawab sebagai seorang PM.
Sekian.
Yang berhormat Alor Gajah,
1) Pemotongan ini adalah sebagai teladan dan utk menunjukkan kerajaan ikhlas dalam komitmennya untuk membelanjakan wang rakyat secara berhemat. Saya setuju PM Najib is "leader of the leaders", tapi skrg ni berlagak sebagai "king of the kings", even menteri2 berlagak mcm king jugak. Dia tak tahu yg rakyat bila dah naik minyak "king kong" abis semua kena buang.
2) Budaya claim lebih dari perbelanjaan sebenar ni harus dihentikan. ini yg sebenarnya HARAAAAAAAMMMMMMMMM
3) Setuju dgn YB alor gajah, perasan first lady tapi buat duit rakyat mcm duit husband dia. Patut kena tendang dengan rakyat