Welcome Guest ( Log In | Register )

Forum Announcement

New user registrations disabled until further notice.

Bump TopicReply to this topicRSS feed Start new topic Start Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> 10 Kereta Kebal Terbaik Di Dunia, info and share

exofx
post Feb 16 2013, 02:28 PM, updated 6y ago

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 136

Joined: Jan 2013
From: Sky Network.


Seringkali kita menerima banyak soalan tentang kereta kebal yang paling utama di dunia. Yang merupakan MBT terbesar dan moden. 10 analisis teratas berdasarkan skor gabungan perlindungan, senjata api, ketepatan, dan mobiliti. Semua kereta kebal tersebut yang disebut di sini adalah sangat kuat dan dahsyat, namun tidak satu pun daripada mereka telah menyaksikan pertempuran menentang antara satu sama lain semasa operasi ketenteraan lagi. Analisis berdasarkan spesifikasi dan data yang tersedia. Latihan anak-anak krew juga penting, kerana prestasi kereta kebal sebenar bergantung pada prestasi krew kereta kebal. Senarai ini tidak mengandungi kereta kebal yang kini di bawah proses pembangunan atau pada peringkat prototaip. Pada masa ini terdapat 10 teratas kereta kebal terbaik dunia ini:

user posted image
Nombor.1 Leopard 2A7 (Germany)

Ia merupakan versi terkini reka bentuk Leopard terbukti dan berjaya 2. Ia mempunyai perisai tambahan dan dikemaskini elektronik terbaru. 2A7 Leopard adalah dilindungi dengan baik terhadap ancaman peperangan konvensional dalam bandar, seperti pusingan IEDs dan RPG. Kereta kebal ini mempunyai ketepatan tembakan yang lebih baik dan pelbagai lagi berbanding dengan kereta kebal lain kerana senjata yang digunakan kuat dan sistem kawalan tembakan termaju. MBT ini dikuasakan oleh enjin yang terbukti kuat, dikuasai 1500 hp enjin. Walaupun telah membuat peningkatan di dalam kenderaan, namun berat badan telah meningkat ketangkasan kerana penambahbaikan suspensi komponen. kuasa Merentasi desa dan prestasi adalah serupa dengan kereta kebal Leopard lain dalam siri 2. 2A7 Leopard tidak lagi dalam proses pengeluaran. Jerman merancang untuk menaik taraf 50-150 Leopard 2 kereta kebal standard 2A7. Arab Saudi menempah 200 kereta kebal ini


user posted image
Nombor.2 K2 Black Panther (Korea Selatan)

Masa Panther Hitam adalah salah satu kereta kebal pertempuran yang paling termaju dan utama di dunia, tidak dapat disamakan dengan apa-apa kereta kebal Korea Utara atau China. Tambahan pula, ia adalah kereta kebal pertempuran utama yang paling mahal buat masa kini. Kereta kebal ini menggunakan perisai komposit (jenis tidak didedahkan) dan letupan modul perisai reaktif. K2 juga dilengkapkan dengan perlindungan aktif dan sistem balas. Perlindungan Ia adalah serupa dengan Abrams M1A2, dan perlu diketahui bahawa K2 adalah lebih ringan. kereta kebal Korea Selatan ini bersenjata dengan senjata terbaru Jerman 120-mm, sama seperti yang digunakan pada Leopard 2A6 dan 2A7. Kereta kebal ini mempunyai sistem kawalan tembakan yang sangat maju dengan boleh melihat, mengesan secara automatik dan menembak pada sasaran kenderaan serta helikopter yang terbang rendah dan ia tidak memerlukan apa-apa input dari pengendali manusia. K2 juga menggunakan peluru termaju. Panther Hitam ini dilengkapi dengan enjin diesel berkuasa. Ia adalah tangkas dan mempunyai penggantungan state-of-the-art hydropneumatic. Pada masa ini siri kereta kebal tempur ini tidak lagi dalam proses pengeluaran. Ia mungkin akan memasuki perkhidmatan dengan Tentera Korea Selatan tidak lama lagi.


user posted image
Nombor.3 M1A2 Abrams (USA)

M1A2 mempunyai teknologi yang luar biasa dan juga perisai. Juga kereta kebal ini telah menyaksikan pertempuran di medan perang. M1A2 ini menawarkan perlindungan yang signifikan terhadap semua senjata anti-kereta kebal. Ini adalah kereta kebal menggunakan perisai yang maju, diperkukuh lagi dengan lapisan uranium. meriamnya dan ketepatannya adalah sedikit kurang berbanding 2A7 Leopard. Ia adalah enjin turbin gas yang kompleks menawarkan prestasi yang baik, tetapi memerlukan jumlah yang besar sokongan penyelenggaraan, logistik dan penggunaan bahan api yang tinggi. M1A2 SEP adalah versi terbaru. Kereta kebal lain M1A2 juga boleh dinaik taraf kepada standard ini. Abrams M1A2 dalam perkhidmatan dengan tentera Amerika Syarikat (lebih 1 500), Kuwait (218) dan Arab Saudi (373).

user posted image
Nombor 4 Challenger 2 (United Kingdom)

Ia adalah kereta kebal yang sangat berkebolehan. Challenger 2 mempunyai perisai Chobham terbaru dan merupakan salah satu KKTU yang paling dilindungi di dunia hari ini. Ia menawarkan tahap yang amat tinggi perlindungan terhadap senjata api secara langsung. kereta kebal British ini bersenjata dengan meriam yang sangat tepat 120-mm diterbalikkan berulang kali. Julat tembakan maksimum adalah lebih 5 km. Engine Challenger 2 adalah kurang berkuasa berbanding pesaing dari Barat itu. Juga ia tidak secepat MBTs lain. Walau bagaimanapun kereta kebal terkenal dengan kebolehan mekanikalnya. Challenger 2 dalam perkhidmatan dengan United Kingdom (386) dan Oman (38).


user posted image
Nombor 5 Merkava Mk.4 (Israel)

Ia adalah perkembangan terbaru Israel yang merupakan satu perkembangan selanjutnya dari Merkava Mk.3. Mk.4 Merkava adalah salah satu kereta kebal yang paling dilindungi di dunia. MBTs ini mempunyai reka bentuk yang luar biasa dengan enjin dipasang di hadapan yang memberikan perlindungan krew tambahan dan peluang untuk terus hidup jika kereta kebal lumpuh. Semua siri kereta kebal Merkava mempunyai petak belakang yang boleh digunakan untuk membawa tentera dan kargo di bawah perisai. Ia boleh membawa sehingga hingga 10 tentera apabila peluru tidak dipunggah. Kereta kebal Israel bersenjatakan meriam smoothbore 120-mm. Mk.4 Merkava dilengkapi dengan sistem tembakan kawalan, yang merangkumi beberapa ciri-ciri yang sangat maju. iaitu adalah kebarangkalian tinggi untuk menembak terhadap helikopter yang terbang rendah yang menggunakan peluru konvensional. ketangkasan Mk.4 Merkava agak purata disebabkan oleh berat badan yang berlebihan, walaupun ia dilengkapi dengan enjin yang berkuasa. Mk.4 Merkava hanya dalam perkhidmatan dengan Israel (360), kereta kebal ini tidak ditawarkan untuk dieksport.


user posted image
Nombor 6 TK-X ( Jepun)

TK-X atau Type 10 adalah pembangunan Jepun yang terbaru. Ia memasuki perkhidmatan pada tahun 2012. Pada masa ini ia adalah salah satu jentera perang utama yang paling maju di dunia. MBT baru ini ringan dan lebih tangkas, namun kurang dilindungi berbanding kereta kebal kontemporari. Ia bersenjata dengan dengan smoothbore 120 mm, secara umumnya sama dengan yang 2A5 Leopard dan M1A2 Abrams. Ia juga mempunyai sistem kawalan tembakan termaju. Kereta kebal ini mempunyai ketangkasan yang besar kerana ia nisbah mengesankan kuasa-ke-berat, Transmisi Pembolehubah Berterusan (CVT) dan state-of-the-art penggantungan hydropneumatic. TK-X adalah dalam perkhidmatan dengan Jepun (12). Kereta kebal ini tidak tersedia untuk pelanggan luar untuk dieksport, kerana undang-undang Jepun tidak membenarkan eksport peralatan ketenteraan.


user posted image
Nombor 7 Leclerc (Perancis)

Ini adalah kereta kebal perang utama Perancis memasuki perkhidmatan pada tahun 1992. Beberapa ciri-ciri reka bentuk Leclerc yang kemudiannya digunakan pada kereta kebal Barat lain. Leclerc mempunyai perisai maju komposit dengan penambahan perisai modular. Ia mempunyai senjata yang kuat dan kebarangkalian tinggi tembakan tepat pada sasaran yang pegun dan bergerak. Juga ia mempunyai keupayaan pemburu dan pembunuh. Kereta kebal ini mempunyai ketangkasan yang baik kerana dikuasai 1500 hp enjin dan penggantungan hydropneumatic. Kini ia berada dalam perkhidmatan dengan Perancis (406) dan Emiriah Arab Bersatu (388).

user posted image
Nombor 8 T-90 (Rusia)

T-90 kini kereta kebal hanya dihasilkan dalam banyak di Rusia. Ia tidak begitu canggih seperti pesaing di Barat itu, bagaimanapun ia menggunakan teknologi yang terbukti dan kosnya efektif. Pada masa ini, ia adalah kereta kebal pertempuran utama yang paling berjaya dikomersial di pasaran global. T-90 mempunyai profil kecil yang menjadikan ia sasaran yang sukar untuk ditumpaskan. Kelemahan yang ketara T-90 adalah disebabkan peluru utama jenis autoloader, ia disimpan di petak utama, bukannya di petak berasingan dengan panel tamparan keluar. Tembakan T-90 tidak setepat terhadap sasaran yang berada di jarak jauh, namun ia boleh melancarkan peluru berpandu anti-kereta kebal dalam cara yang sama seperti peluru biasa. Versi asal mempunyai kelemahan nisbah kuasa-ke-berat kerana enjin tidak berkuasa. Tagil T-90MS adalah versi terkini dengan perisai baru, enjin baru, senjata baru, turet yang lebih baik, pemerhatian dikemaskini dan sistem sasaran. T-90 kini dalam perkhidmatan dengan Rusia (kira-kira 700), Algeria (305), Azerbaijan (20), India (620), Turkmenistan (40) dan Venezuela (50 ~ 100).

user posted image
Nombor 9 Oplot-M (Ukraine)

Dengan keruntuhan Kesatuan Soviet, Ukraine meneruskan pembangunan kereta kebal tempur utama T-80UD. Versi terbaru mereka adalah Oplot-M. The Oplot-M dilengkapi dengan perisai letupan reaktif generasi baru. MBT ini diwarisi dari sebelumnya iaitu sistem peluru isian automatik , namun peluru yang disimpan di dalam petak utama, bukannya petak berasingan dengan panel tamparan keluar. Kereta kebal Ukraine terbaru adalah seperti tidak setepat terhadap sasaran jarak jauh berbanding pesaingnya di Barat, namun ia boleh melancarkan peluru berpandu anti-kereta kebal dalam cara yang sama seperti peluru biasa. The Oplot-M mempunyai keupayaan pemburu-pembunuh. The Oplot-M telah selesai ujian dengan Tentera Ukraine dan akan memasuki perkhidmatan dengan Tentera Ukraine.

user posted image
Nombor.10 Type 99 (China)


MBT China ini menunjukkan campuran pengaruh Rusia dan Barat dalam reka bentuk dan teknologi itu. Seperti kereta kebal Russia / Soviet Type 99 juga tidak mempunyai ketepatan terhadap sasaran pada jarak jauh, namun ia juga mampu untuk melancarkan peluru berpandu anti-kereta kebal dalam cara yang sama seperti peluru biasa. Sistem isian automatik type-99 telah disalin dari reka bentuk Russia / Soviet. Oleh itu, kelemahan itu, sebagai senjata yang disimpan di dalam petak utama, bukannya petak berasingan dengan panel tamparan keluar. MBT ini dilengkapi dengan unik laser aktif sistem perlindungan, yang menggunakan laser berkuasa tinggi untuk mengganggu peluru berpandu laser atau isyarat sasaran inframerah ,melumpuhkan pemerhatian optik musuh dan kerosakan pengelihatan penembak musuh-musuhnya. sistem perlindungan aktif laser ini juga boleh digunakan terhadap helikopter yang memburunya. Laser ini amat bahaya pada mata juruterbang helikopter. Type 99 dilengkapi dengan enjin berkuasa dan mempunyai mobiliti yang baik. Jenis 99G adalah versi terbaru dengan beberapa penambahbaikan.Masa kini Type 99 dalam perkhidmatan hanya dengan China (kira-kira 200).


MBTs - main battle tanks


This post has been edited by exofx: Feb 16 2013, 02:29 PM
Ducki3s
post Feb 16 2013, 02:29 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 68

Joined: May 2011
klu inspira langgar konpem kete kebal tu hancur berkecai
exofx
post Feb 16 2013, 02:29 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 136

Joined: Jan 2013
From: Sky Network.


Kereta kebal malaysia di tangga ke berapa ye?

user posted image
PT-91M Pendekar

persona93
post Feb 16 2013, 02:30 PM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 399

Joined: Oct 2010


Japan looks badass
Mustadio
post Feb 16 2013, 02:30 PM

New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 9

Joined: Dec 2008


user posted image
skloda
post Feb 16 2013, 02:32 PM

Keep Calm , You Only Live Once
******
Group: Senior Member
Posts: 1,768

Joined: Apr 2010
From: Keep Walking ... Tomorrowland


1 question does it come in black ?
mythminded
post Feb 16 2013, 02:33 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 50

Joined: Nov 2008
From: Never Neverland


QUOTE(persona93 @ Feb 16 2013, 02:30 PM)
Japan looks badass
*
Maybe boleh transform.
Mustadio
post Feb 16 2013, 02:35 PM

New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 9

Joined: Dec 2008Ducki3s
post Feb 16 2013, 02:36 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 68

Joined: May 2011
QUOTE(mambangafro @ Feb 16 2013, 02:31 PM)
user posted image
*
what country is this tank belong too unsure.gif
gaeria84
post Feb 16 2013, 02:39 PM

Enthusiast
*****
Group: Senior Member
Posts: 745

Joined: Mar 2005
Tank missile >>>>> Any tank in the world rclxms.gif


HangPC2
post Feb 16 2013, 02:54 PM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 382

Joined: Nov 2006
From: LANGKASUKA
atreyuangel
post Feb 16 2013, 02:54 PM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 384

Joined: Jun 2007
From: 3°50'**.**"N - 103°16'**.**"ENo1 is Abrahms
no2 Merkava

lain dont give a Sh**
ray123
post Feb 16 2013, 02:58 PM

Senior Citizen
*******
Group: Senior Member
Posts: 2,453

Joined: Jan 2003
Most of these tanks are unproven in combat save the Merkava, Abrams and Challenger 2. Of these three, the Challenger 2 had the most sterling combat reputation of being able to keep going despite horrendous damage.

The Abrams lived up to predictions that it would be a fuel guzzler.

The Merkava was in the news last year when Palestinian fighters set the Israeli tanks on fire, and still vulnerable to anti-tank missile fire.

Article panjang gile:

http://www.militaryphotos.net/forums/showt...as-a-death-trap
Our tank was a death trap -- Jonathan Spyer
Our correspondent, an Israeli reservist, drove a tank into Lebanon on the evening of August 9. It was a routine mission, but as his unit got the order to move out, things began to go wrong

» Click to show Spoiler - click again to hide... «

simpul
post Feb 16 2013, 03:02 PM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 326

Joined: Jun 2007
From: Denai Alamantara semua nama tank tu tank malaysia punya nama paling best hehe Pendekar Liao~

contoh ayat majmuk: lu jgn cbr2 gua kang gua pendekar ur ass back to your mother womb!!
Mustadio
post Feb 16 2013, 03:06 PM

New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 9

Joined: Dec 2008sI Taufu
post Feb 16 2013, 03:23 PM

getting higher and higher
******
Group: Senior Member
Posts: 1,596

Joined: Aug 2010
From: Taufu Kingdom


Abrams, Challenger 2, T-90, Merkava can be pawned by this:
user posted image
MichaelJohn
post Feb 16 2013, 03:28 PM

Pan Paka Pan <3
*******
Group: Senior Member
Posts: 2,416

Joined: Jun 2010
From: [Confidential]

Abram's Jet Turbine good heat source for atg rockets.
HarDiE
post Feb 16 2013, 03:34 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 189

Joined: Apr 2009


tanks are obsolete.

air superiority all the way!
spacelion
post Feb 16 2013, 04:16 PM

Levelling up infinitely
******
Group: Senior Member
Posts: 1,401

Joined: Mar 2009
From: impossibru
i read "terbalik" click to see overturned tanks. Was very disappointed.
TOROBO
post Feb 16 2013, 04:20 PM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 377

Joined: Feb 2010
From: house above a tree


korang suka cakap pasal military tapi masuk askar wataniah pun tak
fantasy1989
post Feb 16 2013, 04:23 PM

Microsoft LUMIA
*******
Group: Senior Member
Posts: 3,869

Joined: May 2008i prefer this
user posted image
automan5891
post Feb 16 2013, 04:24 PM

New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 16

Joined: Sep 2009


All these tanks can operate in a nuclear irridiated waste land?
marfccy
post Feb 16 2013, 04:24 PM

Le Ponyland!!!
*******
Group: Senior Member
Posts: 3,815

Joined: Nov 2011


QUOTE(sI Taufu @ Feb 16 2013, 03:23 PM)
Abrams, Challenger 2, T-90, Merkava can be pawned by this:
user posted image
*
Javelin AT missile pls
sI Taufu
post Feb 16 2013, 04:30 PM

getting higher and higher
******
Group: Senior Member
Posts: 1,596

Joined: Aug 2010
From: Taufu Kingdom


QUOTE(marfccy @ Feb 16 2013, 04:24 PM)
Javelin AT missile pls
*
pffft.
If kena water/EMP javelin cant use liao. shakehead.gif
RPG-29 still far cheaper than Javelin.
MrUbikeledek
post Feb 16 2013, 04:31 PM

On my way
****
Group: Senior Member
Posts: 580

Joined: Aug 2011


QUOTE(TOROBO @ Feb 16 2013, 04:20 PM)
korang suka cakap pasal military tapi masuk askar wataniah pun tak
*
most Wataniah guys cant even distinguish rafale and eurofighter typhoon or SU-30 and MIG-29.
SKY233
post Feb 16 2013, 04:33 PM

u x sukak u keluar
*****
Group: Senior Member
Posts: 715

Joined: Jul 2008
From: :hehe:
kereta kebal pon guna cvt jugak
MrUbikeledek
post Feb 16 2013, 04:35 PM

On my way
****
Group: Senior Member
Posts: 580

Joined: Aug 2011


QUOTE(sI Taufu @ Feb 16 2013, 04:30 PM)
pffft.
If kena water/EMP javelin cant use liao. shakehead.gif
RPG-29 still far cheaper than Javelin.
*
Of course la. Javelin is a guided missile. RPG-29 is a dumb rocket.
TOROBO
post Feb 16 2013, 04:37 PM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 377

Joined: Feb 2010
From: house above a tree


QUOTE(MrUbikeledek @ Feb 16 2013, 04:31 PM)
most Wataniah guys cant even distinguish rafale and eurofighter typhoon or SU-30 and MIG-29.
*
they are trained to be fighters not spotters
fighters to keep the land superiority when enemy arrives in our shore

what can you do with your knowledge on the names of fighter planes when Malaysia ever gets invaded?
point to the sky and name the jet fighter?
name the ASM that is going to blow up your house?
scoop7
post Feb 16 2013, 04:44 PM

orly? mai pen rai
******
Group: Senior Member
Posts: 1,118

Joined: May 2006
From: Seremban/KL
QUOTE(mambangafro @ Feb 16 2013, 02:31 PM)
user posted image
*
yeah!!
itanium
post Feb 16 2013, 05:04 PM

I brake very late.
*****
Group: Senior Member
Posts: 762

Joined: Jan 2003
From: Kota Kinabalu, Country of North Borneo.


Why Mehsian tank got lesen plat one ar? hahahahahaha
TOROBO
post Feb 16 2013, 05:07 PM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 377

Joined: Feb 2010
From: house above a tree


QUOTE(fantasy1989 @ Feb 16 2013, 04:23 PM)
i prefer this
user posted image
*
what anime is this unsure.gif
IluvProton
post Feb 16 2013, 05:13 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 143

Joined: Jul 2009

fuuu ~ maresia boleh !!!
conan1
post Feb 16 2013, 05:15 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 165

Joined: Jan 2011wait ayam shoot this first..panzerfaust..
HarDiE
post Feb 16 2013, 05:19 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 189

Joined: Apr 2009


QUOTE(TOROBO @ Feb 16 2013, 04:37 PM)
they are trained to be fighters not spotters
fighters to keep the land superiority when enemy arrives in our shore

what can you do with your knowledge on the names of fighter planes when Malaysia ever gets invaded?
point to the sky and name the jet fighter?
name the ASM that is going to blow up your house?
*
its a bird!

its a plane!

its...The Eurofighter Typhoon twin-engine, canard-delta wing, multirole fighter!!!
rulerhot
post Feb 16 2013, 05:44 PM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 0

Joined: Jun 2011


Bole masuk sportrim enkei x??P
acbc
post Feb 16 2013, 05:47 PM

Look at all my stars!!
*******
Group: Senior Member
Posts: 5,389

Joined: Jan 2003
See? South Korea now make their own tanks. Not bad for a country way poorer than MY back in the 60s and 70s.
nazrul90
post Feb 16 2013, 05:56 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 256

Joined: Sep 2009
FUK YEA LEOPARD 2
and no Tiger in list?

Tiger I mohon beri penjelasan

coldogno7
post Feb 16 2013, 05:57 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 51

Joined: Jan 2003
From: pj


user posted image
fantasy1989
post Feb 16 2013, 05:57 PM

Microsoft LUMIA
*******
Group: Senior Member
Posts: 3,869

Joined: May 2008QUOTE(TOROBO @ Feb 16 2013, 05:07 PM)
what anime is this  unsure.gif
*
Muv Luv Alternative : Total Eclipse
nazrul90
post Feb 16 2013, 06:00 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 256

Joined: Sep 2009
QUOTE(exofx @ Feb 16 2013, 02:29 PM)
Kereta kebal malaysia di tangga ke berapa ye?

user posted image
PT-91M Pendekar

*
pendekar?
what as joke..
arsenwagon
post Feb 16 2013, 06:22 PM

all ur bass are belong to usa
*******
Group: Senior Member
Posts: 2,192

Joined: Mar 2006
From: cherasQUOTE(TOROBO @ Feb 16 2013, 04:37 PM)
they are trained to be fighters not spotters
fighters to keep the land superiority when enemy arrives in our shore

what can you do with your knowledge on the names of fighter planes when Malaysia ever gets invaded?
point to the sky and name the jet fighter?
name the ASM that is going to blow up your house?
*
We can discuss bout it on k when it happens ma
arsenwagon
post Feb 16 2013, 06:24 PM

all ur bass are belong to usa
*******
Group: Senior Member
Posts: 2,192

Joined: Mar 2006
From: cherasPendekar buy from poland wan. At >9000 dollars eac
atreyuangel
post Feb 16 2013, 06:24 PM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 384

Joined: Jun 2007
From: 3°50'**.**"N - 103°16'**.**"EQUOTE(nazrul90 @ Feb 16 2013, 06:00 PM)
pendekar?
what as joke..
*
can you enlighten me on why pendekar a Joke? hmm.gif
sI Taufu
post Feb 16 2013, 06:27 PM

getting higher and higher
******
Group: Senior Member
Posts: 1,596

Joined: Aug 2010
From: Taufu Kingdom


QUOTE(nazrul90 @ Feb 16 2013, 06:00 PM)
pendekar?
what as joke..
*
mind to explain why?
izutaisa
post Feb 16 2013, 06:28 PM

New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 19

Joined: Jan 2010
From: /k/
QUOTE(mambangafro @ Feb 16 2013, 02:37 PM)
Russian Federation
*
of kuda
TOROBO
post Feb 16 2013, 06:36 PM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 377

Joined: Feb 2010
From: house above a tree


QUOTE(fantasy1989 @ Feb 16 2013, 05:57 PM)
Muv Luv Alternative : Total Eclipse
*
thanks! thumbup.gif

QUOTE(arsenwagon @ Feb 16 2013, 06:22 PM)
We can discuss bout it on k when it happens ma
*
fuiyo!
way better than real soldiers aite?
Spectreoutreach
post Feb 16 2013, 06:48 PM

On my way
****
Group: Senior Member
Posts: 619

Joined: Jan 2008


If only we can field test our tank at sabah.,
Sure scare e shit of those cocky gunman
Treuhero1
post Feb 16 2013, 06:52 PM

New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 18

Joined: Oct 2011
dun have english ka? The bahasa so mewah mewah i dont geddit
G3-X
post Feb 16 2013, 07:06 PM

G Three X
****
Group: Senior Member
Posts: 632

Joined: Jan 2003
From: Thành phố Hồ Chí Minh, Việt NamQUOTE(Treuhero1 @ Feb 16 2013, 06:52 PM)
dun have english ka? The bahasa so mewah mewah i dont geddit
*
pergi belajar
MjMax15
post Feb 16 2013, 07:24 PM

Uncle Scrooge is back!
******
Group: Senior Member
Posts: 1,351

Joined: Nov 2004
From: Heritage Waterfront City


QUOTE(HangPC2 @ Feb 16 2013, 02:54 PM)

*
frostbite 4 engine sweat.gif
Tiger I
post Feb 16 2013, 07:27 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 210

Joined: Mar 2010
From: time after timeLeclerc agak laju gak, and longest gun barrel last time i check
sexbomb
post Feb 16 2013, 07:28 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 93

Joined: Mar 2007
From: ლ(ಠ益ಠლ)QUOTE(Tiger I @ Feb 16 2013, 07:27 PM)
Leclerc agak laju gak, and longest gun barrel last time i check
*
user posted image

dah agak dah ko mesti akan muncul
exofx
post Feb 16 2013, 07:30 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 136

Joined: Jan 2013
From: Sky Network.


ramai jugak peminat main battle tank kat forum ni.. rclxms.gif
Tiger I
post Feb 16 2013, 07:32 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 210

Joined: Mar 2010
From: time after timeTiger I for its time was awesome la
Just its silhouette or anything similar would struck fear into the heart of its enemy
It reaches legendary status and many aces reach spectacular ratio with it, but it is not without its faults

Mechanicallt unreliable, that is one of its many bane
teetaatee
post Feb 16 2013, 07:33 PM

Regular
******
Group: Senior Member
Posts: 1,021

Joined: Jul 2011
ader tanks yang guna v12 engine?
marumaru
post Feb 16 2013, 07:34 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 189

Joined: May 2012tohtiengchiah
post Feb 16 2013, 07:36 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 189

Joined: Sep 2008


Wow, first time since Sejarah read so much BM...
mob1900
post Feb 16 2013, 07:37 PM

New Member
*
Group: Newbie
Posts: 1

Joined: Oct 2006


QUOTE(MrUbikeledek @ Feb 16 2013, 04:31 PM)
most Wataniah guys cant even distinguish rafale and eurofighter typhoon or SU-30 and MIG-29.
*
Because Wataniah oredi got this fler dee...

user posted image
user posted image

He tapau all tanks nia... laugh.gif

Tiger I
post Feb 16 2013, 07:39 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 210

Joined: Mar 2010
From: time after timeQUOTE(mambangafro @ Feb 16 2013, 07:34 PM)
SturmTiger? wub.gif  wub.gif  wub.gif
user posted image
*
comel assault gun wub.gif
MjMax15
post Feb 16 2013, 07:43 PM

Uncle Scrooge is back!
******
Group: Senior Member
Posts: 1,351

Joined: Nov 2004
From: Heritage Waterfront City


ready...FIGHT!!
user posted image
braindeath
post Feb 16 2013, 07:47 PM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 484

Joined: Aug 2011
From: where errthing is a fantasy...


QUOTE(mambangafro @ Feb 16 2013, 07:34 PM)
SturmTiger? wub.gif  wub.gif  wub.gif
user posted image
*
laugh.gif
party launcher

ade jual mane?
braindeath
post Feb 16 2013, 07:52 PM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 484

Joined: Aug 2011
From: where errthing is a fantasy...


QUOTE(mambangafro @ Feb 16 2013, 07:48 PM)
user posted image
*
tak pe, nanti jumpe aku belikan untuk pink pony gak
ohhisee
post Feb 16 2013, 08:03 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 51

Joined: Jan 2009
QUOTE(Mustadio @ Feb 16 2013, 02:30 PM)
user posted image
*
good anime..start to googling WW2 tank battle after watch this anime..
bocky
post Feb 16 2013, 08:13 PM

New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 14

Joined: Nov 2008


if got hit by tomahawk, which gonna survive?
HangPC2
post Feb 16 2013, 09:09 PM

Casual
***
Group: Junior Member
Posts: 382

Joined: Nov 2006
From: LANGKASUKAuser posted image

user posted image

setokin_47
post Feb 16 2013, 09:42 PM

New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 14

Joined: Jul 2012
From: davy jone's locker
nampak tak permainan dia kat situ
ZeroSOFInfinity
post Feb 16 2013, 09:48 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 58

Joined: Oct 2005QUOTE(atreyuangel @ Feb 16 2013, 02:54 PM)
No1 is Abrahms
no2 Merkava

lain dont give a Sh**
*
QFT.

Merkava can pawn other tanks because of the "surprise" tactic.... the front part of the tank can OPEN and let troops come out IMMEDIATELY.
faizyusof94
post Feb 16 2013, 09:52 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 84

Joined: Jan 2012
From: Bagan Ajam,Penang


Why is the Challenger is behind Abraham?..i thought Challenger has better record in battlefield??
ZeroSOFInfinity
post Feb 16 2013, 09:55 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 58

Joined: Oct 2005QUOTE(faizyusof94 @ Feb 16 2013, 09:52 PM)
Why is the Challenger is behind Abraham?..i thought Challenger has better record in battlefield??
*
IIRC, the reason for this is because very (and I mean VERY) few Abrams tanks were lost during its time of operation compared to the Challenger.
sI Taufu
post Feb 16 2013, 09:57 PM

getting higher and higher
******
Group: Senior Member
Posts: 1,596

Joined: Aug 2010
From: Taufu Kingdom


QUOTE(ZeroSOFInfinity @ Feb 16 2013, 09:55 PM)
IIRC, the reason for this is because very (and I mean VERY) few Abrams tanks were lost during its time of operation compared to the Challenger.
*
yet some of the abrams was hit by friendly fire during Gulf war doh.gif
cks2k2
post Feb 16 2013, 09:58 PM

...
******
Group: Senior Member
Posts: 1,966

Joined: Jan 2003
From: No longer hanging by a NUS

QUOTE(faizyusof94 @ Feb 16 2013, 09:52 PM)
Why is the Challenger is behind Abraham?..i thought Challenger has better record in battlefield??
*
List written by Americans?
ZeroSOFInfinity
post Feb 16 2013, 10:00 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 58

Joined: Oct 2005QUOTE(sI Taufu @ Feb 16 2013, 09:57 PM)
yet some of the abrams was hit by friendly fire during Gulf war doh.gif
*
FF doesn't count as "actual losses".
soundsyst64
post Feb 16 2013, 10:03 PM

I'm No-Longer-Noobs
*******
Group: Senior Member
Posts: 3,725

Joined: Jul 2005
From: In /hardware/

I wonder, can those tanks knock down a heli that few towards them like in Battlefield 3?
faizyusof94
post Feb 16 2013, 10:07 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 84

Joined: Jan 2012
From: Bagan Ajam,Penang


QUOTE(ZeroSOFInfinity @ Feb 16 2013, 09:55 PM)
IIRC, the reason for this is because very (and I mean VERY) few Abrams tanks were lost during its time of operation compared to the Challenger.
*
I've read the same thing despite Challenger is much more expensive than Abe tanks..Abe kena IED pon dh flip over rclxub.gif


QUOTE(sI Taufu @ Feb 16 2013, 09:57 PM)
yet some of the abrams was hit by friendly fire during Gulf war doh.gif
*
I see..communication error between tanks

QUOTE(cks2k2 @ Feb 16 2013, 09:58 PM)
List written by Americans?
*
plausible whistling.gif
exofx
post Feb 16 2013, 10:11 PM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 136

Joined: Jan 2013
From: Sky Network.


QUOTE(cks2k2 @ Feb 16 2013, 09:58 PM)
List written by Americans?
*
all data collected including weapons systems, mobility and endurance tests done by researcher before number will given.
This list not written by American.
ezmeer94
post Feb 17 2013, 01:12 AM

Regular
******
Group: Senior Member
Posts: 1,121

Joined: Feb 2012kete kebal paling terbaikk
myvi 1.5 lagi best brows.gif
faizyusof94
post Feb 17 2013, 02:28 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 84

Joined: Jan 2012
From: Bagan Ajam,Penang


QUOTE(exofx @ Feb 16 2013, 10:11 PM)
all data collected  including weapons systems, mobility and endurance tests done by researcher before number will given.
This list not written by American.
*
do they include effective percentage on battlefield in their parameters? Nevertheless, different researchers will come out with different results as their parameters they want to include will be vary.
bananajoe
post Feb 17 2013, 02:50 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 256

Joined: Jul 2008
From: BananaLandNo 2 and no 6 is contradicting. Make ur mind.. Which one is termaju
exofx
post Feb 17 2013, 10:55 AM

Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 136

Joined: Jan 2013
From: Sky Network.


user posted image


Bump TopicReply to this topicTopic OptionsStart new topic
 

Switch to:
| Lo-Fi Version
0.1781sec    2.01    5 queries    GZIP Disabled
Time is now: 25th May 2018 - 05:27 AM