Welcome Guest ( Log In | Register )

 
RSS feedBump TopicReply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Waja Gearbox, Gearbox Problem

Sharv The Great
post Mar 14 2011, 10:24 PM


New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 31

Joined: Mar 2011


Hi smile.gif ,
I'm currently driving a 2001 proton waja 1.6 auto.Recently,my car developed a problem.When i'm driving,from the 1st gear to the 2nd gear,the car jerks.The same thing happens when the gear changes from the 2nd to 3rd.After changing to the 3rd gear,the N(neutral) starts blinking eventhough the gear is in the D(drive).After it starts blinking,the gear doesn't change anymore,it remains in the 3rd even when I stop or go faster.When moving from a stationary position after the N starts blinking,the pick-up is terrible because it remains in the 3rd gear.This happens on and off.I face this problem almost everyday.I checked this problem with a proton specialist,he said I have to change the sensors,but i read in an forum that changing the sensor doesn't solves the problem. rclxub.gif

So,any car specialist or waja users whom have had similiar problems,pls explain to me whats the problem and how would I solve it.

Thanks
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
stormyz
post Mar 15 2011, 11:08 AM


Thread Killer
****
Group: Senior Member
Posts: 558

Joined: Apr 2006
From: sunway


how long you never change the spark plugs ?

and your gearbox fluid ?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
mych
post Mar 15 2011, 11:23 AM


Look at all my stars!!
*******
Group: Senior Member
Posts: 2,039

Joined: Nov 2006


goto autoworld waja forum
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Sharv The Great
post Mar 15 2011, 12:54 PM


New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 31

Joined: Mar 2011


QUOTE(stormyz @ Mar 15 2011, 11:08 AM)
how long you never change the spark plugs ?

and your gearbox fluid ?
*
I changed my spark plug 4 months ago.The gearbox fluid i'm not sure.Btw,does this affects the gear changes?.When i changed my spark plugs,the problem seems to be solved,but after around a month,it started back.


Added on March 15, 2011, 12:55 pm
QUOTE(mych @ Mar 15 2011, 11:23 AM)
goto autoworld waja forum
*
ok

This post has been edited by Sharv The Great: Mar 15 2011, 12:55 PM
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
acbc
post Mar 15 2011, 02:34 PM


Look at all my stars!!
*******
Group: Senior Member
Posts: 3,147

Joined: Jan 2003
ATF (fluid) is every 20000km and filter is 40000km. If u did not change, there u have it... buy a new gearbox.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
imperialrealcs
post Mar 15 2011, 03:05 PM


IMPERIAL DEATH STAR!
*******
Group: Senior Member
Posts: 6,511

Joined: Jan 2003
From: Seri Petaling



most driver ignore the atf change thus resulting in problematic gearbox and blame the manufacture for poor component
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
singchaii
post Mar 15 2011, 03:21 PM


~N0 Pa|n,N0 Ga|N~
*******
Group: Senior Member
Posts: 7,834

Joined: Sep 2004
From: Pandan Jaya,KL



QUOTE(acbc @ Mar 15 2011, 02:34 PM)
ATF (fluid) is every 20000km and filter is 40000km. If u did not change, there u have it... buy a new gearbox.
*
For you info, waja,persona and gen 2 is using inves II gearbox which ATF fluid should be change at 40k km while it don't need to change the filter.

TS, if you can't solve the problem, feel free come to my workshop. I will help you fix on it. We do fixed alot of gearbox problem for waja. PM me if you need out service.


Added on March 15, 2011, 3:26 pm
QUOTE(imperialrealcs @ Mar 15 2011, 03:05 PM)
most driver ignore the atf change thus resulting in problematic gearbox and blame the manufacture for poor component
*
This is what most of the driver did. Another causes is because some of the workshop is giving wrong atf fluid.

This post has been edited by singchaii: Mar 15 2011, 03:26 PM
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
gagak_84
post Mar 15 2011, 04:54 PM


Getting Started
**
Group: Junior Member
Posts: 124

Joined: Dec 2008
From: Bangsar


beware of fake gearbox oil at sparepart shop.. and dont used TONG gearbox Oil..

User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Sharv The Great
post Mar 16 2011, 11:46 AM


New Member
*
Group: Junior Member
Posts: 31

Joined: Mar 2011


Thanks guys...i will change the ATF oil and the spark plug.Can I know which spark plug to use.Some say use 'r' type.What is that?.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
acbc
post Mar 16 2011, 04:26 PM


Look at all my stars!!
*******
Group: Senior Member
Posts: 3,147

Joined: Jan 2003
QUOTE(singchaii @ Mar 15 2011, 03:21 PM)
For you info, waja,persona and gen 2 is using inves II gearbox which ATF fluid should be change at 40k km while it don't need to change the filter.
Only true if u do normal driving (no high rev & no short trips). If u always a lot of high revving and many short trips (city start-stop), change every 20k. 40k is normal interval service. No harm doing it earlier. With older gearbox (found on Perdana and Wira), filter change is mandatory after 40k.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
FunkHead
post Mar 16 2011, 06:12 PM


New Member
*
Group: Validating
Posts: 20

Joined: Aug 2010


My waja got same problem. Got fixed after reset ECU
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
tjroy
post Mar 16 2011, 06:59 PM


New Member
*
Group: New Member
Posts: 3

Joined: Oct 2008
QUOTE(Sharv The Great @ Mar 16 2011, 11:46 AM)
Thanks guys...i will change the ATF oil and the spark plug.Can I know which spark plug to use.Some say use 'r' type.What is that?.
*
resistor spark plugs
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
noien
post Nov 22 2012, 09:16 PM


Getting Started
******
Group: Senior Member
Posts: 1,675

Joined: Jan 2008
QUOTE(FunkHead @ Mar 16 2011, 06:12 PM)
My waja got same problem. Got fixed after reset ECU
*
i got this problem too. how to reset the ECU?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
jamesloo
post Nov 26 2012, 03:58 PM


New Member
*
Group: New Member
Posts: 0

Joined: Nov 2010
sensor problem.

User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Bump TopicReply to this topicTopic OptionsStart new topic
 

Switch to:
| Lo-Fi Version
0.0488sec    1.58    6 queries    GZIP Disabled
Time is now: 25th April 2014 - 08:10 AM