QUOTE(hidzwan @ Feb 10 2011, 07:36 PM)
In regards to last nite match,
nk tny sket kat ultras2, npe korg psg flare time dah abes game n x ms dpt gol?
pastu lg 1, yg gendang kuat tu bukan korg kan?..gendang dorg tu klo ikut rentak chant ultras baru best..sbb bile dorg men ikut beat laen, chant korg dah xdgr sgt n ssh nk ikut oleh fans laen..
just my 2 cent.
----------------------------
edited
da tau da yg men gendang tu ssfc rupenye..ptotla

Kalau ikutkan cara Ultras Malaya (UM), setiap kali national anthem berkumandang, setiap kali itulah flare dinyalakan. Tapi kerana tindakkan tegas dan tangkap terhadap Ultras Kelantan (THE RED MANIA-TRM) UM membuat perubahan. Tunjukkan sokongan tak berbelah bahagi dan havoc dulu, so bila nak habis baru bakar. Di sini Polis pasti akan teragak-agak nak tangkap ke tidak? selepas sokongan padu diberikan. Dan sebelum game ini lagi, kami sepakat kalau tangkap dibuat samada ramai2 serah diri ataupun ramai keluar stadium beramai-ramai.
Gendang satu lagi itu milik SSFC, seperti yang kau telah ketahui. SSFC kelab penyokong Selangor. Ini geng orang lama-lama since tahun 1988 dah wujud. Aku sendiri respect sama mereka. Pernah ada beberapa kali percubaan untuk bergabung tetapi gagal siap berlaku pertelingkahan yg hampir menyebabkan pergaduhan, ketika itu ialah tahun 2007 dan 2008. Di mana tahun 2008 masa final Pestabola Merdeka, Malaysia bertemu Vietnam. Ketika UM hanyalah sekitar 20-30 orang sahaja berbanding sekarang ahli tegar shaja hampir mencecah seribu. Kami ketika itu UM cuba berkolaborasi dgn SSFC sebab UM sendiri tiada gendang dan ketika itu belum lagi wujudnya ultras negeri masing-masing sepertimana wujudnya Silver State Ultras (perak), Ultras Kedah, UltraSel (Selangor), The Red Mania (Kelantan), Ultras Tranung (Terenganu), Ultras Taming Sari (Melaka), Southern Troop Ultras (Johor) dan Ultras No9ori (N.Sembilan), dan SSFC pd mulanya setuju. tapi disebabkan ada miss communication di situ, perbalahan berlaku dan sampai sekarang nampaknya seperti tiada tanda-tanda akan surut pertelingkahan di antara kedua-dua community penyokong ini malah lagi membuak-buak adalah.
Sejak itu UM ikut haluan sendiri, dan cuba tubuhkan sub ultras iaitu ultras negeri dan cuba mengumpulkan dan membeli gendang. Macam game kelmarin, sebab jatuh hari rabu so skuad gendang UM ramai tak boleh turun, sebab biasanya akan guna gendang dari kedah, Kelantan, Perak dan seluruh ultras yg lain. Dan semalam hanya guna gendang milik geng UM yg berada di lembah klang, Melaka dan UM sendiri. Tapi still tak boleh lawan SSFC, sbb sememangnya gendang mereka terbaik! so biar UM dgn cara mereka sendiri yg menumpukan kekuatan vokal, persebahan tifo macam guna kadboard, giant flag, flare dan sebagainya.
Chant tak dengar? Lagipun setiap kali nak lead chant, geng gendang lagi satu akan katuk drum lagi kuat seakan-akan nak patahkan chanting UM, benda ini dah berlaku lama dah, lagi2 masa AFF suzuki tempoh hari, macam ada "something" dan "agenda" di sini je, maaflah kalau ada geng ssfc di sini. Apa-apa pun aku still hormat mereka selaku pioneer dan otai dalam scene bola sepak Malaysia. Lagipun, kekuatan UM barulah sekitar 200-300 kelmarin Insyallah lagi 2-3 tahun kalau dah cecah 5k, satu stadium akan bergema
This post has been edited by aweeff: Feb 11 2011, 06:52 AM