sebenarnya...mmg ni cadangan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia,Datuk Seri Dr. Rais Yatim..
ini kata kata dia pasal animasi hang tuah ni..
""Sekiranya orang Melayu khususnya tidak bangga dengan legenda Hang Tuah, inilah satu perkara sia-sia sebab Inggeris ada Hamletnya, Camelotnya dan orang China mempunyai lebih 222 legenda lamanya.
"Kita di Malaysia menerusi sejarah Melaka, kita mempunyai persahabatan dengan China, dengan Cheng Ho, Puteri Hang Li Po dan dengan sahabat yang berlima yang bersama-sama dengan Hang Tuah itu cukup untuk diterbitkan pelbagai siri dan penerbitan yang berkualiti.
"Untuk itu, kita harus memberi kesempatan kepada penerbit filem animasi untuk menjadikan legenda Hang Tuah ini dalam pelbagai siri supaya boleh dijual ke seberang laut dan menjadikan industri kreatif satu sumbangan sebenar," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Pameran Hikayat Hang Tuah: Legenda Pahlawan Melayu di Perpustakaan Negara Malaysia di sini hari ini.
Beliau berkata, siri animasi itu juga akan menceritakan tentang nilai-nilai positif di dalam hikayat berkenaan yang boleh dicontohi dalam kehidupan masyarakat masa kini.
"Penting bagi hikayat Hang Tuah ini kita jadikan hikayat nasional yang di dalamnya terkandung nilai-nilai positif dan juga nilai-nilai gagasan 1Malaysia termasuk nilai kesetiaan, amanah, berkeupayaan dan idealisme yang tinggi,"

implying the people native to the Hamlets, the Knights of the Round Table folklore etc are damn proud of it
implying all malay legends are all legendary gloriously glorified glories of legend, pure, shining brighter than light and that there was never a devious means of achieving something even for those good guys in the legends
implying there is no negative values at all. AT ALL